Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

Πολυεθνική «απειλεί» τα μικρά ελαιοτριβεία της Πελοποννήσου

 
Πολυεθνική «απειλεί» τα μικρά ελαιοτριβεία της Πελοποννήσου
 
Έντονες είναι οι πιέσεις τα τελευταία 4 χρόνια, σύμφωνα με αγροτοσυνδικαλιστές, από πολυεθνική εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων για τη δημιουργία και κατασκευή τριών «mega factories» ελιάς και ελαιολάδου σε αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας. Οι τρεις αυτές περιοχές είναι η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη και η Πελοπόννησος! Μάλιστα έχει δημοσιευτεί ότι χορηγός αυτής της προσπάθειας είναι η Εθνική τράπεζα, ενώ η εταιρεία έχει βρει «συμμάχους» αυτής της προσπάθειας Έλληνες καθηγητές και επιστήμονες.

Αν τελικά ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, η κατάσταση που θα δημιουργηθεί περιγράφεται με πολύ μελανά χρώματα. Οι μικρές μονάδες και τα ατομικά ή οικογενειακά ελαιοτριβεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην ισχυρή πίεση και τον ανταγωνισμό και θα αναγκαστούν να κλείσουν. Υπολογίζεται ότι θα «βάλουν λουκέτο» μέσα σε λίγες μέρες περίπου 2.750 μικρά ελαιοτριβεία.

Η πολυεθνική βέβαια κοιτάζει –όπως όλες- το συμφέρον της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν συγκεντρώσει όλον αυτό τον πλούτο της ελληνικής γης που λέγεται ελιά και λάδι, το οποίο μάλιστα είναι εξαιρετικής ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και τον διανείμει η ίδια, τα οφέλη και τα έσοδα θα είναι τεράστια γι΄ αυτήν. Το ίδιο σκηνικό έγινε προσπάθεια να συμβεί και με το γάλα, αλλά μετά από έντονες αντιδράσεις και παρεμβάσεις από το ΓΕΩΤΕΕ, αποφεύχθηκε. Σε τοπικό επίπεδο Περιφερειών πάντως, για να γίνει μια μεγάλη επένδυση χρειάζεται η έγκριση των Περιφερειακών συμβουλίων, γι΄ αυτό μάλλον και το θέμα «κολλάει» σε συνδυασμό με τις μεγάλες αντιδράσεις που αναμένεται να υπάρξουν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου