Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Δεσμεύσεις από τη Μάλτα, για τον #OurOcean

 
 
Το παγκόσμιο συνέδριο Our Ocean είναι ο ετήσιος σταθμός για την προστασία των ωκεανών της γης. Ηγέτες κρατών, κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις, συνέρχονται για να ενημερωθούν για τις ανάγκες των θαλασσών, να προτείνουν λύσεις και κυρίως, να δεσμευτούν για την εφαρμογή τους.
 
Το φετινό συνέδριο έγινε στη Μάλτα, στις 5 και 6 Οκτωβρίου και οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Μεσόγειος ήταν σίγουρα ιδανικός τόπος διοργάνωσης: αγκαλιασμένη από μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, αλλά στροβιλισμένη σε πολέμους και αντιπαλότητες, εντούτοις κάθε άκρη της ενώνεται από μια κοινή θάλασσα που δίνει ζωή. Όμως, τα τελευταία χρόνια αυτή η πλούσια θάλασσα μας καλεί σε επείγουσα δράση προστασίας των οικοσυστημάτων της.

Ως επικεφαλής της διεθνούς αντιπροσωπείας του WWF σε αυτό το σημαντικό συνέδριο, είχα την τιμή να ανακοινώσω μια σημαντική δέσμευση της οργάνωσής μας: ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δουλέψουμε μαζί με τις κοινότητες μικρής κλίμακας παράκτιων ψαράδων της Μεσογείου για το μέλλον της θάλασσας, τη βιώσιμη αλιεία, τη ζωντανή οικονομία.
 
 
Ο πλανήτης έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν χωρίς αμφιβολία πως η υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, βρίσκεται σε κατάρρευση. Αυτό ήταν και το μήνυμα που ακούστηκε από κάθε πλευρά στο συνέδριο. Αυτός ο συναγερμός δεν σταμάτησε να ηχεί στο συνέδριο Our Ocean.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα του φετινού Our Ocean 2017 είναι η ανάδυση της ανάγκης για κατεπείγουσες δράσεις προστασίας των ωκεανών σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Ως τέτοιο τοποθετήθηκε στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας μεγάλου αριθμού κρατών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ισχυρή επιρροή στις εξελίξεις του πλανήτη, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Χιλή, τα κράτη του Ινδικού Ωκεανού να ανακοινώνουν γενναίες δεσμεύσεις.

Το WWF παρουσίασε επίσης στο συνέδριο
πρόσφατη έκθεση σε συνεργασία με τη Boston Consulting Group για την τεράστια οικονομική αξία των οικοσυστημάτων της Μεσογείου και τις προοπτικές για ζωντανή και πραγματικά βιώσιμη «γαλάζια οικονομία».

Σύμφωνα με τη λίστα από τις δεσμεύσεις στο κλείσιμο του συνεδρίου, η εκτίμησή μας είναι ότι ως σημαντικότερος πρωταγωνιστής αναδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση που ανακοίνωσε δέσμη 36 υποσχέσεων με ξεκάθαρο, σύντομο χρονικό ορίζοντα και σημαντικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση της Χιλής επίσης ανακοίνωσε μια δέσμευση, ορίζοντας ως προστατευόμενη τη μισή θαλάσσια επικράτεια της χώρας.

Επίσης, σημαντικά μέτρα έλαβαν πολλές χώρες, μεταξύ τους η Ιαπωνία και η Κορέα που επικεντρώθηκαν στη βιώσιμη αλιεία, ο Καναδάς που δεσμεύθηκε για την ανακήρυξη σημαντικού ποσοστού των θαλάσσιων εκτάσεών του ως προστατευόμενες περιοχές, η Αυστραλία που διέθεσε σημαντικά ποσά και επιβεβαίωσε σημαντικές πολιτικές για τη βιωσιμότητα των θαλασσών.

Ο συναγερμός για τους ωκεανούς φαίνεται πως πλέον αγγίζει και τον επιχειρηματικό κόσμο, που φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη ρύπανση και την υποβάθμιση της υγείας των θαλασσών. Εταιρίες όπως ο βρετανικός μιντιακός κολοσσός Sky, ανακοίνωσαν σημαντικές δεσμεύσεις για καθαρές θάλασσες, αρκετές σε συνεργασία και με οδηγό περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το WWF. Μια τέτοια συνεργασία αφορά την εταιρεία Bolton Alimentari και τη δέσμευσή της μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια να προμηθεύεται το 100% των τόνων που εμπορεύεται μόνο από στόλους πιστοποιημένους σύμφωνα με το πρότυπο οικολογικής πιστοποίησης αλιείας MSC. Επίσης, οι P&G, η Unilever και η Marks & Spencer δεσμευτήκαν για τον περιορισμό των πλαστικών σε συσκευασίες και η PepsiCo ανακοίνωσε σχέδιο να μετατρέψει το 100% των συσκευασιών της σε βιοδιασπώμενα, ανακυκλώσιμα, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη.

Η Ελλάδα, ανακοίνωσε τον τριπλασιασμό των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών της, από 6% στο 17%. Ουσιαστικά η εκπρόσωπος της Ελλάδας επανέλαβε δέσμευση που είχε ήδη αναλάβει σε διεθνή συνάντηση τον περασμένο Ιούνιο. Αναμφίβολα όμως χαιρόμαστε να ακούμε ότι επιτέλους η Ελλάδα θα δώσει μεγαλύτερη σημασία στη συστηματική προστασία μέρους της οικολογικά πολύτιμης θαλάσσιας επικράτειάς της. Υποδεχόμαστε αυτή τη δέσμευση με συναίσθηση της σοβαρότητας που επιβάλει η υλοποίηση της και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τη δούμε να γίνεται πραγματικότητα.
 
Τώρα που τα φώτα του συνεδρίου έσβησαν, το WWF παραμένει στη σκηνή. Δεν θα ξεχαστούν οι γενναίες δεσμεύσεις της Μάλτας. Είμαστε αποφασισμένοι οι υποσχέσεις να γίνουν το απαραίτητο πρώτο συντονισμένο βήμα για την προστασία των ωκεανών.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου