Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Εισαγόμενη ρύπανση εκ Τουρκίας στον Έβρο. Ο μολυσμένος ποταμός Εργίνης δηλητηριάζει τον Έβρο!

 
Εισαγόμενη ρύπανση εκ Τουρκίας στον Έβρο. Ο μολυσμένος ποταμός Εργίνης δηλητηριάζει τον Έβρο!
 
«Χαβούζα» εισαγόμενων αποβλήτων ο ποταμός Έβρος. Ο μολυσμένος ποταμός Εργίνης στην Τουρκία μεταφέρει βιομηχανικά και αστικά απόβλητα στο ελληνικό έδαφος
 
Το Alexandroupoli Online φέρνει στην επικαιρότητα ένα διαχρονικό σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή του νοτίου Έβρου, μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet που κάνουν λόγο για δηλητήρια που ρέουν στον ποταμό Εργίνη λόγω των βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων.

Ο ποταμός Εργίνης στην Τουρκία που διέρχεται όλη την Ανατολική Θράκη είναι ένα από τα πιο ρυπογόνα ποτάμια της Ευρώπης. Διέρχεται από μεγάλες πόλεις και βιομηχανικά κέντρα της Τουρκίας και εκβάλλει στον ποταμό Έβρο, στο ύψος του Τυχερού, το οποίο απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από την εκβολή του ποταμού, και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του νερού στον Έβρο.

Ανεπεξέργαστα λύματα και απόβλητα διαφόρων δραστηριοτήτων από βιομηχανικές ζώνες της Τουρκίας, δέχεται από τον Εργίνη ο ποταμός Έβρος, που καταλήγουν στο Δέλτα του Έβρου και στο Θρακικό πέλαγος, πράγμα που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ρύπανση επηρεάζει όχι μόνο την Τουρκία αλλά άμεσα και την ελληνική πλευρά.
 
 
Εδώ και χρόνια Τούρκοι πολίτες που ζουν στην Ανατολική Θράκη αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα με καμπάνιες συλλογής υπογραφών και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά και τους κατοίκους του Έβρου που τελικά επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.

Μάλιστα, το 2015 είχαν πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη και στο Τυχερό ενημερωτικές εκδηλώσεις που αφορούσαν την ρύπανση του ποταμού Εργίνη, και προβολή του ντοκιμαντέρ «Gundondu - Ηλιοτρόπιο» της Dejla Demirci, στο οποίο προβάλλεται καθαρά η τρομακτική ρύπανση αυτού του ποταμού και οι περιβαλλοντολογικές επιβαρύνσεις που δημιουργεί ο Εργίνης καθώς διασχίζει την Ανατολική Θράκη.
 
Για την συνέχεια του άρθρου δείτε στον σύνδεσμο http://www.alexpolisonline.com/2017/10/blog-post_49.html#ixzz4vw4Cf9ob

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου