Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Πόσο εκμεταλλεύσιμο είναι το νερό που εξατμίζεται; `Ερευνα

 
 
Μια νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που θα μπορούσε να είναι πιο αποδοτική και από την αιολική μπορεί να αποτελέσει το νερό που εξατμίζεται, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Περίπου η μισή ηλιακή ενέργεια απορροφάται από την επιφάνεια της Γης και, μεταξύ άλλων, προκαλεί την εξάτμιση του νερού. Η ενέργεια που δημιουργείται από την εξάτμιση, είναι δυνατό στη συνέχεια να αξιοποιηθεί, αναφέρουν Αμερικάνοι επιστήμονες στη νέα τους μελέτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η ηλεκτρική ενέργεια που είναι δυνατό να παραχθεί από τη φυσική εξάτμιση του νερού, μπορεί να φθάσει τα δέκα βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα μπορούσε, δηλαδή, να είναι τριπλάσια σε σχέση με την αιολική ενέργεια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τους τουρκικής καταγωγής Οζγκούρ Σαχίν και Αχμέντ-Χαμντί Τσαβούσογλου, ανέπτυξαν ένα μοντέλο, που περιγράφει τη νέα διαδικασία της παραγωγής και άντλησης ενέργειας: Μια μηχανή με τα κατάλληλα υλικά τοποθετείται πάνω από ένα σημείο, όπου γίνεται εξάτμιση του νερού, π.χ. σε μία λίμνη, και λειτουργεί ως γεννήτρια με αποτέλεσμα να παράγεται ηλεκτρισμός.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου