Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Δημόσιος χώρος - Βέροια. Σκέψεις για το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο

 
 
του Ηλία Μαυρόπουλου
 
Με αφορμή και τις πρόσφατες εκδηλώσεις της εύηχης πόλης, οι οποίες για άλλη μία φορά αποτέλεσαν αφορμή να ανηφορίσουμε την Μητροπόλεως και να πλημυρίσουμε την Πλατεία Ωρολογίου, γεννάται επακόλουθα η σκέψη: Γιατί προσπερνάμε την Πλατεία; Ο επισκέπτης προσεγγίζοντας την πλατεία έχει δύο επιλογές, να επισκεφτεί το Βήμα του Αποστόλου Παύλου ή την Εβραϊκή συνοικία και το πράττει πράγματι στρίβοντας βιαστικά είτε αριστερά είτε δεξιά. Ο χώρος μπροστά του δεν προσφέρει κάποιο λόγο να τον συγκινήσει, να τον συγκρατήσει για λίγα λεπτά να ξαποστάσει από την ανηφορική διαδρομή του.

Με τη μεταφορά του Δικαστικού Μεγάρου δημιουργήθηκε μία «χρυσή» ευκαιρία ο χώρος αυτός να αποτελέσει μία δεύτερη Εληά. Ένα λόγο όχι μόνο οι επισκέπτες/τουρίστες αλλά πρωτίστως οι ίδιοι οι Βεροιώτες να ανηφορίζουν συχνά την Μητροπόλεως και να απολαμβάνουν έναν υπέροχο χώρο. Σίγουρα πολλά μπορούν να ειπωθούν όχι τόσο για τον σχεδιασμό της ανάπλασης της πλατείας αλλά κυρίως για την ποιότητα των υλικών και την ποιότητα κατασκευής αυτής, όπως επίσης ενδεχομένως για το Ηρώο και για τον μεγάλο απόντα το ρολόι όμως ο ασθενής εν προκειμένω είναι το παλαιό κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, αυτό θα λειτουργήσει ως ενωτική ουσία και θα προσελκύσει τον πολίτες.

Πολλές γνώμες/απόψεις ακούγονται αναφορικά με την πιθανή χρήση αυτού που θα οδηγήσει στα βέλτιστα αποτελέσματα για την πόλη και τους κατοίκους της και προς τούτο θα παραθέτω και την εξής ταπεινή άποψη: συνέργεια με την Δημοτική βιβλιοθήκη Βεροίας. Η βιβλιοθήκη της πόλης μας και ιδιαίτερα το ζωντανό κομμάτι αυτής, οι εργαζόμενοι της, έχουν αποδείξει ότι με εργατικότητα, όραμα, στοχοθεσία, δημιουργική σκέψη και καινοτόμες ιδέες τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Στο παρελθόν τιμήθηκαν με το βραβείο του ιδρύματος Gates και πρόσφατα ολοκλήρωσαν την ανακαίνιση του τελευταίου ορόφου μέσω πρωτότυπων λύσεων χρηματοδότησης με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό όμως έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων και των μελών της, μικρών και μεγάλων, χάρη στην πληθώρα των δράσεων και την συνεχή αναζήτηση για βέλτιστη παροχή υπηρεσιών. Έχει κερδίσει όμως και τον θαυμασμό των επισκεπτών της πόλης καθιστώντας την σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος, γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Με δεδομένη και αποδεδειγμένη λοιπόν την αξία της βιβλιοθήκης θα μπορούσε το παλαιό κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου να αποτελέσει ένα νέο «κύτταρο» αυτής, αν στο υπάρχον κτίριο η βιβλιοθήκη μας ξεδίπλωσε αυτή την δραστηριότητα τότε στο νέο χώρο οι δυνατότητες είναι πολλαπλάσιες και γιατί όχι από κοινού και με την βιβλιοθήκη Ζωγιοπούλου. Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας κάποιον υποδομών που θα μπορούσαν να αποφέρουν επιπλέον έσοδα στην βιβλιοθήκη με σκοπό την εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων και δράσεων αυτής όπως είναι το σύγχρονο παράδειγμα του Μουσείου της Ακρόπολης, της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, κλπ.

Είναι σίγουρο ότι οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης θα αγκαλιάσουν αυτό το βήμα και σε συνδυασμό με ορισμένες ήπιες παρεμβάσεις στο χώρο της πλατείας, που έχουν ήδη δρομολογηθεί αν δεν απατώμαι, ο χώρος θα σφύζει από ζωή καθημερινά αναζωογονώντας την ευρύτερη περιοχή.



πηγή: http://www.veriotis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου