Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Αγρίνιο - Πάρκο. Διπλό «stop» στην ανάπλαση

 
πάρκο
 
Προτού κριθεί η τύχη της περιβόητης ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου από το ΣτΕ, το έργο έμεινε εντελώς «μετέωρο» μετά την αποδοχή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της «αίτησης θεραπείας» που κατέθεσε ο ανάδοχος του έργου. Πλέον είναι πολύ πιθανή απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, αφού η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου λαμβάνει νέες διαστάσεις.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την απόφασή της (δείτε την στο τέλος της ανάρτησης) ακυρώνει την αριθ.162/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου και την αριθ. αριθ.43569/13-6-2014 απόφαση της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου σχετικά με την απόρριψη της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών, που είχε καταθέσει ο ανάδοχος το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι μετά την διαταγή του ΣτΕ πλέον υπάρχει διπλό «stop» στο έργο, ακόμη και για τις εργασίες που η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ επέτρεπε να συνεχιστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκείνη τη Δήλωση Διακοπής Εργασιών που αρχικά ο δήμος Αγρινίου δεν αποδέχθηκε, όμως πλέον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον αναγκάζει να την αποδεχθεί, ο ανάδοχος του έργου μιλούσε για παράνομες εργασίες, που προβλέπει το έργο.
 
έργα πάρκο
 
Το σημαντικότερο από όλα είναι πως ο ανάδοχος του έργου δήλωνε πως προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες της μελέτης απαιτείται να υλοτομηθούν επιπλέον 141 δένδρα και θάμνοι από τα 64 που προβλέπονται στον πίνακα υλοτομίας. Ακόμη ο ανάδοχος επικαλείται την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ. αλλά και έγγραφα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δασαρχείου. που μιλούν για σημαντικές επιδράσεις στην υφιστάμενη φυτοκάλυψη από όλες σχεδόν τις εργασίες που απαιτούν εκσκαφές και οι οποίες πλήττουν το ριζικό σύστημα των υφιστάμενων δέντρων.
 
Πρόταση για τη λύση
 
Βρίσκομαστε ήδη στο τέλος του πρώτου του μήνα του 2015 και επειδή στο τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι -ίσως ανεξάρτητα και από την απόφαση του ΣτΕ- η απένταξη του έργου. Με δεδομένο πως πριν ενάμιση μήνα ο δήμος Αγρινίου κατάφερε να επιχορηγηθεί από το ΥΠΕΣ με 2,2 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους και πως ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου είχε πει, όταν το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, πως από τα χρήματα τα 800.000 ευρώ θα δοθούν για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ποσό που είχε ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου και πλέον θα απελευθερωθεί για άλλες δράσεις, η δράση αυτή θα μπορεί να είναι η αποκατάσταση του πολύπαθου πάρκου!
 
 
πηγή: http://www.agrinioculture.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου