Στα 3 με 3,30 ευρώ το κιλό διαμορφώνονται οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τις πρώτες εβδομάδες του 2015. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Αγοράς Ελαιολάδου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), στην Πελοπόννησο οι τιμές κυμαίνονται σήμερα από 3 ευρώ το κιλό σε Κυνουρία, Αμαλιάδα και Μεσσηνία ως 3,30 ευρώ στους Γαργαλιάνους. Στην Κρήτη οι τιμές ξεκινούν από 2,90 ευρώ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Σελίνου) και φτάνουν τα 3,20 ευρώ στη Σητεία, ενώ στη Ζάκυνθο έφτασαν τα 2,90 ευρώ και στη Λέσβο τα 2,85 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Πάντως, τις τελευταίες ημέρες στη Λακωνία (οι δημοπρασίες ελαιολάδου εκεί δεν καταγράφονται από το Παρατηρητήριο), και ειδικά στους Αγίους Αποστόλους, περιοχή που θεωρείται βαρόμετρο για τις τιμές ελαιολάδου στην Πελοπόννησο, πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις και με 3,40 το κιλό.
Πάγος και… Τυνησία
Η ελαιοκομική περίοδος 2014 – 2015 ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο ιδιαιτέρως αισιόδοξα. Οι ενδείξεις ήταν ισχυρές: τιμές που άγγιζαν τα 4 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, εκτίμηση παραγωγής στους 300.000 τόνους, ποιότητα εξαιρετική, μειωμένες παραγωγές των ανταγωνιστών σε Ισπανία και Ιταλία. Oμως ο παγωμένος καιρός που ήρθε τα Χριστούγεννα και συνεχίστηκε και τον νέο χρόνο αφενός προκάλεσε ζημιές, αφετέρου πάγωσε και τις τιμές.
Το γεγονός είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες. Για παράδειγμα, οι ιταλοί και ισπανοί έμποροι, οι οποίοι αναζητούν ελαιόλαδο σε φθηνότερες τιμές, στρέφονται και στην Τυνησία που φέτος φαίνεται να έχει πλούσια παραγωγή, αντίστοιχη με τη δική μας. Στόχος τους είναι να αναμείξουν φθηνά ελαιόλαδα με τα δικά τους προκειμένου να ρίξουν τις τιμές και να είναι ανταγωνιστικοί στις ξένες αγορές. Οι τιμές του έξτρα παρθένου στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα έφτασαν τα 5,89 ευρώ και στην Ισπανία κυμάνθηκαν από 2,89 ως 4,1 ευρώ.
Αναγνώριση Ομάδων Παραγωγών Ελαιόλαδου
Την ίδια στιγμή που οι ιταλοί και ισπανοί ελαιοπαραγωγοί κυριαρχούν στις ξένες αγορές, οι Eλληνες παραμένουν ανοργάνωτοι. Ακόμη δεν έχουν καταφέρει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να δημιουργήσουν αγροδιατροφικά clusters (συνεργατικοί σχηματισμοί μεταξύ αγροτών, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επαγγελματικών ενώσεων, επιμελητηρίων που προωθούν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα) προκειμένου να καρπώνονται εκείνοι την προστιθέμενη αξία της μεταποίησης και προώθησης του τελικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές.
Μια πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αριθ. πρωτ. 5746/157266/11.12.2014) καθορίζει για πρώτη φορά τα κριτήρια και τη διαδικασία αναγνώρισης Ομάδων Παραγωγών στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.
Δικαιούχοι αναγνώρισης είναι Ομάδες Παραγωγών που αποτελούνται από τουλάχιστον 100 ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι θα πρέπει να καλλιεργούν το λιγότερο 2.500 στρέμματα ελαιώνων, βάσει των ενιαίων δηλώσεων εκμετάλλευσης του ΟΣΔΕ του προηγούμενου ημερολογιακού έτους και να μην ανήκουν σε άλλη αναγνωρισμένη οργάνωση παραγωγών.
Η αναγνώριση θα ανακαλείται αν από τους διενεργούμενους ελέγχους αποδειχθεί ότι δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της αναγνώρισής τους, καθώς και αν οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν δεν έχουν επιλυθεί εντός τριών μηνών από την ημερομηνία ελέγχου.
Οι Ομάδες Παραγωγών Ελαιολάδου θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους ως τις 13 Φεβρουαρίου και αφού αναγνωριστούν θα μπορέσουν να υποβάλουν προγράμματα τριετούς διάρκειας για χρηματοδότηση ως την 1η Απριλίου.
πηγή: http://moriasnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου