Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Βόλος. Διάλεξη με θέμα «Οι ήχοι του Σύμπαντος»

 
Διάλεξη την Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 8 μ.μ.«Οι ήχοι του Σύμπαντος», θα είναι το θέμα της διάλεξης, που θα κάνει ο επίκουρος καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας και Γραμματέας της Εταιρείας μας, κ. Λουκάς Ζαχείλας, την Κυριακή, 1η Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Μία από τις σημαντικότερες αισθήσεις του ανθρώπου είναι η ακοή. Μάλιστα κάποιες φορές η ζωή μας εξαρτάται από τα αυτιά μας, αν δεν συλλαμβάνανε κάποιους αμυδρούς ήχους την κατάλληλη στιγμή. Όσο ηχηρή, πλούσια σε ήχους και σε μουσικές είναι η ζωή μας στη Γη, τόσο σιωπηλό είναι το Σύμπαν. «Λίγα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, η απουσία ήχων και η απόλυτη σιωπή μπορεί να σε τρελάνει ή να είναι το πιο όμορφο πράγμα», δήλωνε η πρωταγωνίστρια στο φιλμ «Βαρύτητα», Σάντρα Μπούλοκ στον ρόλο του αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο ήχος, γνωρίζουμε ότι, δεν μπορεί να μεταδοθεί στο κενό. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο σύμφωνα με την ακουστική. Μπορούμε όμως με τη βοήθεια των επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων ή των αντίστοιχων οργάνων που βρίσκονται στις διάφορες διαστημοσυσκευές, να συλλάβουμε ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις (φορτισμένα ηλεκτρομαγνητικά σωματίδια) μέσα στο εύρος συχνοτήτων που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί (20 – 20.000 Hz). Και ξαφνικά... το Σύμπαν γίνεται ένα τεράστιο μουσικό όργανο!
 
 
Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Δρ. Λουκάς Ζαχείλας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10/6/1960. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το Πτυχίο του το 1983. Το 1988 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώνοντας την διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Αριθμητική και Θεωρητική Μελέτη τρισδιάστατων αστρικών συστημάτων». Πάνω από 15 εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές ανάμεσα στα οποία είναι τα: Astronomy & Astrophysics, Astronomy & Astrophysics Supplement Series, Chemical Physics, Molecular Physics, International Journal of Bifurcation & Chaos, Applied Mathematics, Journal of Biological Physics και International Journal of Nonlinear Science and Numerical Simulations. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη δυναμικών συστημάτων σε χώρους δύο και τριών διαστάσεων. Η έρευνα του επικεντρώνεται στην μελέτη της ευστάθειας των δυναμικών συστημάτων και στην πιθανή εμφάνιση χάους. Τέτοια μοντέλα προκύπτουν στη Γαλαξιακή Δυναμική, την Εφαρμοσμένη Οικονομική Ανάλυση, σε προβλήματα χρονοσειρών και σε προβλήματα αγώνων εξοπλισμού. Από το 1982 έως και σήμερα έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια όπου και έχει παρουσιάσει το ερευνητικό του έργο. Από το 1990 έως και σήμερα έχει διδάξει μεταξύ των άλλων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας και στην Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ Βόλου. Έχει διατελέσει υπεύθυνος του Εργαστηρίου Πληροφορικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας, καθώς και του αντίστοιχου Εργαστηρίου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Το Δεκέμβριο του 2003 ο Δρ. Λ. Ζαχείλας διορίσθηκε στη θέση του Λέκτορα στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ από το Σεπτέμβρη του 2012 είναι Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ.

Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και Γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Τα τελευταία 8 χρόνια είναι ο Β’ αρχηγός της Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή Αστρονομίας-Αστροφυσικής.
  

πηγή: http://www.astronomos.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου