Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Δύο νέα είδη για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα


Η παρουσία δύο ειδών τρωκτικών καταγράφηκε πρόσφατα για πρώτη φορά στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, στο πλαίσιο του έργου παρακολούθησης (monitoring) των θηλαστικών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για το δεντρομυωξό και τον βουνομυωξό, μικρά τρωκτικά θηλαστικά.
 
Κατά τη σχετική παρουσίαση των μελετητών στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης μάθαμε πολλά και ενδιαφέρουσα πράγματα για τα συχνά «παρεξηγημένα» τρωκτικά. Για παράδειγμα, τα δόντια των τρωκτικών συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, αφού, ως κύριο εργαλείο για το ροκάνισμα φθείρονται πολύ. Επίσης, τα δύο μπροστινά δόντια των τρωκτικών είναι κινητά… Κλείνουν για να ροκανίσουν, αλλά ανοίγουν για να κρατήσουν κάποιον καρπό!
 

Ο δενδρομυωξός, που ζει σε δρυοδάση με κέδρους κοντά σε χωριά με οπωροφόρα δέντρα, εντοπίστηκε από την ομάδα των μελετητών στους λόφους κατά μήκος του Αξιού κοντά στην Αξιούπολη. Το χαρακτηριστικό του είναι η μαύρη «μάσκα» γύρω από τα μάτια.

 
Ο βουνομυωξός, ξεχωρίζει από τους ποντικούς από την φουντωτή ουρά, ενώ διαφέρει από τους άλλους μυωξούς λόγω του μικρού μεγέθους, αλλά του και του έντονου πορτοκαλί χρώματος. Η παρουσία του βουνομυωξού επιβεβαιώθηκε στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης, όχι όμως μέσω άμεσης παρατήρησης, αλλά κατόπιν μελέτης των εμεσμάτων της κουκουβάγιας που τον είχε… καταπιεί.

Και τα δύο αυτά είδη ανήκουν στο παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ) δηλαδή στα ζωικά και φυτικά είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου