Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Γιατί η «Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας» (MOm) συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

 
 
Πριν από μερικούς μήνες με αφορμή τη διάσωση της μικρής Ανδριάννας της ορφανής φώκιας που εντοπίστηκε στη Σκόπελο ρωτήσαμε τους ανθρώπους της MΟm – γιατί στις ανακοινώσεις τους δεν το ανέφεραν – που ακριβώς βρίσκεται ο χώρος περίθαλψης του νεαρού θαλάσσιου θηλαστικού.

Μας εξήγησαν ότι συνεργάζονται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα το οποίο έχει παραχωρήσει ένα τμήμα των εγκαταστάσεων του στην «Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας».


Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό!

Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι πως είναι δυνατόν οι επιστήμονες που πασχίζουν για τη διατήρηση της άγριας ζωής του τόπου μας να συνεργάζονται με την επιχείρηση η οποία κρατάει άγρια ζώα σε κλουβιά και πισίνες μόνο και μόνο για να βγάζει λεφτά ο ιδιοκτήτης της.

Δυστυχώς και οι επιστήμονες της MOm δίνουν με την παρουσία τους εκεί άλλοθι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ώστε να ισχυρίζεται και να πείθει τους αδαείς πως η επιχείρηση τους είναι ένας χώρος προστασίας της άγριας ζωής, ενώ είναι τόπος σκλαβιάς για ζώα του ουρανού, της στεριάς και της θάλασσας.

Την ανάγκη της προάσπισης αυτής της πολιτικής αισθάνθηκε η επιχείρηση Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που με ανακοίνωση του μέσω της σελίδας του στο facebook σήμερα επισημαίνει: «Στηρίζουμε έμπρακτα το έργο της MOm - Monachus Monachus "Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανταποκρινόμενο σε αυτή την ανάγκη, παραχώρησε ανεξάρτητο χώρο και χρηματοδότησε τη δημιουργία του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για τη Μεσογειακή Φώκια στα Σπάτα. Επίσης, καλύπτει μέρος των εξόδων της Περίθαλψης"».

Παράλληλα στη δική της σελίδα στο facebook η Mom το κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο «Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών της MOm, στην Αττική, μια ευγενική χορηγία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Το Κέντρο Περίθαλψης για τη Μεσογειακή Φώκια της MOm βρίσκεται στην Αλόννησο από το 1990, μέσα στα όρια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων, το οποίο ιδρύθηκε για την προστασία των Monachus monachus. Μέχρι σήμερα το κέντρο έχει υποδεχτεί συνολικά 25 φωκάκια.

Από τη λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια, έγινε φανερή η ανάγκη ύπαρξης και ενός Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για τη Μεσογειακή Φώκια στην Αττική, καθώς άρρωστα ή ορφανά φωκάκια βρίσκονται σε όλη τη νησιωτική και παράκτια Ελλάδα και σχεδόν πάντα μετακινούνται μέσω της Αθήνας. Έτσι, σε μια προσπάθεια να κάνει αποτελεσματικότερο το Πρόγραμμα Περίθαλψης η MOm, αποφάσισε τη δημιουργία ενός Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για φώκιες στην Αττική.
 
Η σχετική διαφημιστική προβολή της συνεργασίας!
 Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανταποκρινόμενο σε αυτή την ανάγκη, παραχώρησε ανεξάρτητο χώρο και χρηματοδότησε τη δημιουργία του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για τη Μεσογειακή Φώκια στα Σπάτα. Επίσης, καλύπτει μέρος των εξόδων της Περίθαλψης. Φυσικά τον Σταθμό διαχειρίζεται αποκλειστικά η MOm και η λειτουργία του είναι ανεξάρτητη από το Πάρκο.

Η περίθαλψη είναι μια εντελώς απρόβλεπτη δράση, καθώς δεν γνωρίζουμε πότε, που και εάν θα βρεθεί κάποιο ζώο που έχει ανάγκη φροντίδας. Από τη στιγμή όμως που θα βρεθεί μια φώκια που χρειάζεται περίθαλψη οι ανάγκες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πόρους είναι μεγάλες και επιτακτικές.

Η Ανδριάνα είναι η πρώτη φώκια που περιθάλπεται στην Αττική και η μέχρι τώρα πορεία της αφήνει πολύ χώρο για αισιοδοξία. Σε αυτήν την προσπάθεια το Attica Zoological Park και οι φροντιστές του βρίσκονται κοντά μας και τους ευχαριστούμε».


Νομιμοποιούν την αιχμαλωσία των ζώων!

Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να επαναλάβουμε πως το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Οι επικεφαλής των Μ.Κ.Ο., συλλόγων, σωματείων προστασίας της άγριας ζωής – που συνεργάζονται με το Αττικό – μπορεί να το κάνουν εξαιτίας της οικονομικής τους δυσπραγίας, όμως αυτό δεν δικαιολογεί αυτή τους τη στάση, έρχεται σε αντίθεση με το επιστημονικό τους έργο και αποτελεί τεράστια αντίφαση για τη δράση τους.

Θα έπρεπε να πιέσουν με κάθε τρόπο ώστε σε επίπεδο π.χ. Περιφερειών να υπάρχουν εγκαταστάσεις για την φροντίδα άγριων ζώων και όχι να υποκύπτουν στην εύκολη λύση νομιμοποιώντας με την παρουσία τους εκεί τις αυθαιρεσίες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.



πηγή: www.zoosos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου