Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Η Αλεξανδρούπολη υποδέχεται το πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό»

 
Η ακριτική πόλη της Αλεξανδρούπολης κάνει «ποδαρικό» για τη νέα χρονιά στο πρόγραμμα "ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!", την πρωτοβουλία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) για την προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό.
 
Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 19-22 Ιανουαρίου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών δράσεων με άξονα την ορθολογική διαχείριση του αστικού νερού, που θα απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους πολίτες και παράλληλα να εισαγάγει την πρακτική της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη καίριων αποφάσεων, όπως αυτών που αφορούν στους υδατικούς πόρους.

Στο πλαίσιο της 4ημερης επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα πραγματοποιήσει, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε 12 σχολεία και πάνω από 1.300 μαθητές του Δήμου, με θέμα την εξοικονόμηση του νερού και το ρόλο τον οποίο μπορούν οι ίδιοι οι νεαροί πολίτες να διαδραματίσουν στην προστασία του πόρου. Οι συγκεκριμένες παρουσιάσεις θα έχουν χαρακτήρα διαδραστικό, που ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες και τη συμμετοχή των μαθητών και θα συνοδεύεται από διανομή ειδικά σχεδιασμένων Φύλλων Εργασίας αλλά και εγκατάσταση μειωτήρων ροής νερού για την περαιτέρω εξοικείωσή τους με τα θέματα των υδατικών πόρων και τη διερεύνηση πρακτικών για την ορθολογική χρήση τους.
 
Την Τρίτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 12 μ.μ. στα γραφεία της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης εκπρόσωποι του Δήμου Αλεξανδρούπολης, της τοπικής ΔΕΥΑ και του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα παραχωρήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα τους γενικότερους στόχους του προγράμματος, αλλά και την ειδικότερη υλοποίησή του στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της περιοχής.

Την αμέσως επόμενη μέρα Τετάρτη 21 Ιανουαρίου και ώρα 6 μ.μ., σε κεντρικό σημείο της Λεωφόρου Δημοκρατίας θα διεξαχθεί δυναμική εκδήλωση δρόμου (street event) με στόχο τη γνωριμία των πολιτών με το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, την καταγραφή των ζητημάτων που αναδεικνύουν οι ίδιοι ως κρισιμότερα σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού και τη γενικότερη ενημέρωσή τους.

Παράλληλα, το διάστημα 19-22 Ιανουαρίου θα υλοποιηθούν δράσεις ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών στις οποίες θα εμπλακούν ομάδες πολιτών, στελέχη της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εμπειρογνώμονες και άλλοι τοπικοί φορείς. Οι εν λόγω δράσεις θα έχουν ως στόχο τη σύσταση μιας βασικής ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την προώθηση των διαδικασιών διαβούλευσης για τη διαχείριση του νερού στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και την προετοιμασία δια-δραστικού συμμετοχικού εργαστηρίου, το οποίο θα αποτελέσει το επιστέγασμα των πιο πάνω δράσεων και θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Έβρου την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ. - 2.30 μ.μ., με στόχο την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και την καταγραφή, ιεράρχηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των ζητημάτων αιχμής σε σχέση με την διαχείριση του νερού στην πόλη.

Τέλος, και στο πλαίσιο της συντονισμένης και συνδυαστικής ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων με τη διαχείριση του νερού φορέων, θα πραγματοποιηθεί διήμερο (20 και 21 Ιανουαρίου) Επιμορφωτικό Σεμινάριο των στελεχών της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης και του Δήμου με κεντρική στόχευση την υιοθέτηση καινοτόμων μεθοδολογιών για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας τους με το κοινό και κατ' επέκταση της εξυπηρέτησής του.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα στη σελίδα
ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ στο Facebook.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου