Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κρήτη. Απειλούνται οι υγρότοποι

 
ygrotopoi
 
Από ανθρώπινες παρεμβάσεις
 
Διανοίξεις δρόμων, επεκτάσεις καλλιεργειών, μπαζώματα, επιχωματώσεις και ρύπανση απειλούν τους υγροτόπους στην Κρήτη, ενώ η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και κτηματολογίου υπονομεύει σημαντικά την προστασία τους παρά το νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε πρόσφατα. Στο μεταξύ, η αποκατάσταση του υγροτόπου του ποταμού Μορώνη εξακολουθεί να βρίσκεται στον “αέρα” καθώς, μετά την απόρριψη του φακέλου από τη Διαχειριστική Αρχή, θα πρέπει να αναζητηθεί νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ένταξη του έργου.
 
Το θέμα της προστασίας των υγροτόπων βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν χθες το Τ.Ε.Ε – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και το WWF Ελλάς με θέμα “Οι υγρότοποι της Κρήτης: είναι εφικτή η προστασία τους;”.
Ειδικότερα ο συντονιστής του προγράμματος προστασίας των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας στο WWF Ελλάς Θάνος Γιαννακάκης επεσήμανε ότι στην Κρήτη ο αριθμός των υγροτόπων είναι περί τους 195 εκ των οποίων οι 107 είναι φυσικοί και οι υπόλοιποι τεχνητοί.
 
GIANNAKAKHS«Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται ποικίλει. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι που είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και κάποιοι άλλοι έχουν καταστραφεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ η πλειονότητα είναι κάπου στη μέση, που όμως αν δεν προστατευτούν μέσα στα επόμενα χρόνια θα καταλήξουν να υποβαθμιστούν σημαντικά», επεσήμανε ο κ. Γιαννακάκης και πρόσθεσε ότι οι κυριότερες απειλές αφορούν ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και αφορούν, μεταξύ άλλων, την τουριστική ανάπτυξη στην παράκτια ζώνη, διανοίξεις δρόμων, επεκτάσεις καλλιεργειών, μπαζώματα, επιχωματώσεις κυρίως από δημόσια έργα, ρύπανση κ.λπ..
Ο κ. Γιαννακάκης μιλώντας για το θέμα της προστασίας επεσήμανε ότι οι μικροί υγρότοποι -έκτασης κάτω των 80 στρ.- προστατεύονται από το 2012 με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο απαγορεύει μια σειρά από δραστηριότητες.
Ωστόσο, τόνισε ότι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας ως προς το ζήτημα της προστασίας είναι η έλλειψη ΣΧΟΑΠ και τα ΓΠΣ, τα οποία θεωρητικά θα έβαζαν μια τάξη στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες σε σχέση με το περιβάλλον, αλλά και «η έλλειψη κτηματολογίου που αποτελεί απαίτηση χρόνων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της κοινωνίας στην Ελλάδα».
Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ Κώστας Μπροκαλάκης αναφέρθηκε στη σημασία της θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγρότοπων που ψηφίστηκε το 2012 και αφορά πανελλαδικά 380 υγρότοπους μεταξύ των οποίων οι 69 βρίσκονται στην Κρήτη και οι 32 στον Νομό Χανίων.
«Ευτυχώς το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει αυτή τη στιγμή -διότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε- και ορίζει τρόπους για την προστασία των υγροτόπων προσδιορίζοντας τι είδους παρεμβάσεις επιτρέπονται και τι όχι, ενώ αυτές που επιτρέπονται είναι πολύ ήπιες. Από την πλευρά μας ως ΤΕΕ είμαστε συμμέτοχοι στην προσπάθεια που γίνεται για να προστατεύσουμε και αποκαταστήσουμε τους υποβαθμισμένους υγρότοπους στην Κρήτη», ανέφερε σχετικά ο κ. Μπροκαλάκης.
 
 
ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΟΡΩΝΗ
 
Να σημειώσουμε ότι ο εκπρόσωπος του WWF Ελλάς κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα του ποταμού Μορώνη, η αποκατάσταση του οποίου βρίσκεται στον “αέρα” μετά την απόρριψη της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ από τη Διαχειριστική Αρχή λόγω ελλείψεων που παρουσίαζε ο φάκελος που είχε υποβάλλει ο Δήμος Χανίων.
«Το WWF δραστηριοποιείται στον ποταμό Μορώνη από το 2009 όταν ο Δήμος Σούδας απομάκρυνε γύρω στα 10.000 κυβικά μέτρα μπάζα, δηλαδή περίπου το 1/3 από τη συνολική έκταση που προβλέπονταν να αποκατασταθεί. Στην πορεία προέκυψαν κάποια πράγματα τα οποία έφεραν πίσω το έργο, όπως ο Καλλικράτης και το θέμα της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Ολα αυτά έχουν πλέον λυθεί και αναμενόταν να βρεθεί κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον Δήμο Χανίων. Σε αυτή τη φάση βρίσκεται το έργο που είναι αρκετά στάσιμο καιρό τώρα. Ελπίζουμε όμως ότι άμεσα θα βρεθεί κάποιο πρόγραμμα ώστε να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στους κατοίκους», τόνισε σχετικά ο κ. Γιαννακάκης.


πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου