Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η κρίση με το φυτό της αγαύης μπορεί να διαρκέσει ακόμα πέντε χρόνια

 

Η κρίση της αγαύης στον κλάδο της tequila, η οποία έχει δει τις τιμές να εκτοξεύονται 500% σε δύο χρόνια λόγω της έλλειψης αποθεμάτων, είναι πιθανό να συνεχιστεί για άλλα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Jesús Hernández, master distiller της Olmeca.
 
Μιλώντας στο Drinks International στο Jalisco, στο Μεξικό, ο Hernandez είπε ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί» από 1 πέσο/kg στα 5 πέσο/kg κατά τα τελευταία δύο χρόνια» και η συνεχιζόμενη έλλειψη θα δει την «τεκίλα να γίνεται πιο ακριβή τα επόμενα 4-5 χρόνια» .
 
Είπε: η «100% αγαύη τεκίλα θα επηρεαστεί επειδή απαιτεί περισσότερο αγαύη για να παραχθεί, αλλά οι παραγωγοί Mixto [συνήθως 51% αγαύη] δεν θα είναι σε θέση να βγάλουν χρήματα. Η τεκίλα χαμηλής τιμής θα εξαφανιστεί. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης του 1999-2003, πολλές από τις μάρκες τεκίλας με χαμηλότερες τιμές, εξαφανίστηκαν».
Η μεγάλη περίοδος ανάπτυξης της αγαύης (7-8 έτη), σημαίνει ότι η απροθυμία μεταξύ των αγροτών για την φύτεψη της στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν οι τιμές της αγαύης ήταν πολύ χαμηλές, έχει τώρα αυτά τα αποτέλεσμα.
Εκείνη την εποχή, οι τιμές που καταβάλλονταν για την αγαύη είχαν καταδυθεί σε αντίδραση σε ένα πλεόνασμα αγαύης που κατέκλυζε την αγορά – συνέπεια της υπερβολικής φύτευσης κατά την κρίση του 1999-2003, μια περίοδο έλλειψης και κατά συνέπεια υψηλών τιμών στην αγορά.
 
Η Olmeca, η οποία ελέγχει την καλλιέργεια της τάξης του 70% της αγαύης που χρειάζεται – μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης και όχι με ιδιοκτησία – φυτεύει κάθε χρόνο από το 2000 για να προστατεύσει τη μάρκα από τις διακυμάνσεις της αγοράς.
Ο Hernández είπε ότι ο ρυθμιστής τεκίλα, CRT, είχε προσπαθήσει να κλείσει το κενό της προσφοράς και  ζήτησης  κατά τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά ότι οι βελτιώσεις στον τομέα της γεωργίας θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τον χρόνο ανάπτυξης της αγαύης,  από επτά σε πέντε έτη.
Είπε: «Οι καλλιεργητικές τεχνικές έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Όλο και περισσότερο, παραγωγοί αγαύης λαμβάνουν τεχνικές συμβουλές. Αν κάνουμε καλή δουλειά για τη συντήρηση – εκκαθάριση των ζιζανίων και βάλουμε θρεπτικές ουσίες στο χώμα – μπορεί να κερδίσουμε μέχρι και 20% περισσότερη ζάχαρη στην αγαύη. Μπορείτε τώρα να αναπτύξετε αγαύη σε πέντε χρόνια. »
 
Πρόωρες εντυπώσεις, σύμφωνα με Hernández, είναι ότι οι παραγωγοί της περιοχής έχουν αυξήσει την φύτευση του τρέχοντος έτους, η οποία θα μπορούσε να σημαίνει μια υγιή παροχή ώριμης αγαύης σε περίπου 5 χρόνια – και τέλος στην τελευταία κρίση αγαύης της περιοχής.
 
 
πηγή: http://www.krasiagr.com/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου