Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τι απέγιναν οι μέλισσες της εποχής των δεινοσαύρων;


Τι απέγιναν οι μέλισσες της εποχής των δεινοσαύρων;
 
Νέα έρευνα κοιτάζει εκατομμύρια χρόνια πίσω
 
Οι δεινόσαυροι αφανίστηκαν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, μάλλον λόγω της πρόσκρουσης κομήτη ή αστεροειδούς στη Γη. Την ίδια περίοδο όμως, φαίνεται ότι και οι μικροσκοπικές μέλισσες αφανίστηκαν. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ προσπαθούν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβηκε με αυτές γιατί τα ελάχιστα απολιθώματα μελισσών από τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είχαν δώσει έως τώρα τις αναγκαίες απαντήσεις.
 
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τώρα μια διαδικασία που είναι γνωστή ως μοριακή φυλογενετική για να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα των μελισσών ξυλουργών (Xylocopinae) και να εντοπίσουν ομοιότητες σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές του κώδικά τους. Ο λόγος που επελέγη η συγκεκριμένη ομάδα μελισσών είναι επειδή τα ίχνη των προγόνων της χρονολογούνται από την εποχή των δεινοσαύρων.
Χρησιμοποιώντας απολιθώματα ηλικίας 45 εκ. ετών, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα είδη που εντάσσονται στην ομάδα των μελισσών προέρχονται πράγματι από έναν κοινό πρόγονο, ο οποίος φαίνεται πως ζούσε πριν από την εποχή των δεινοσαύρων και κατόρθωσε οριακά να επιβιώσει του συμβάντος που τους οδήγησε στον αφανισμό.
Μέχρι τώρα οι μελέτες έδειχναν ότι ταυτόχρονα με τους δεινοσαύρους, αφανίστηκαν και πολλά ανθοφόρα είδη φυτών, από τα οποία εξαρτώνται οι μέλισσες. Έτσι λοιπόν οι επιστήμονες υπέθεταν ότι κατά πάσα πιθανότητα το συμβάν αφανισμού επηρέασε και τα έντομα.
«Τα δεδομένα μας έδειξαν ότι κάτι πολύ μεγάλο συνέβη σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες μελισσών την ίδια στιγμή», εξηγεί η Σάντρα Ρίχαν, επικεφαλής της ομάδας που δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης της στην επιθεώρηση PLOS One. «Και αυτό το κάτι συνέβη ταυτόχρονα με τον αφανισμό των δεινοσαύρων».
 
Οι πληθυσμοί μελισσών παγκοσμίως βρίσκονται και σήμερα αντιμέτωποι με τη διαταραχή κατάρρευσης αποικιών. Παρότι τα αίτια της παραμένουν ασαφή και υπό διερεύνηση, έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία συρρίκνωση των πληθυσμών. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η έρευνά τους θα μπορούσε να ρίξει φως και στη σημερινή κρίση, βοηθώντας στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής της.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου