Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Στα Ιωάννινα το πρώτο Κέντρο Ορεινής Ανάπτυξης

                            
Στα Ιωάννινα το πρώτο Κέντρο Ορεινής ΑνάπτυξηςΠαρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στο Κρατικό Κτήμα Βυτίνας τιμητική εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη.
   
Επισημαίνεται ότι ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης δώρισε όλη του την περιουσία στο Ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό να διατεθεί για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της γεωργικής εκπαίδευσης. Με τα χρήματα του Κληροδοτήματος Τριανταφυλλίδη δημιουργήθηκε η Γεωργική Σχολή Τίρυνθας, το σημερινό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά και η Γεωργική Σχολή Βυτίνας που μετεξελίχθηκε σε Κρατικό Κτήμα Βυτίνας.
 
Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων του Τριανταφυλλιδείου Κληροδοτήματος και ο Δήμος Γορτυνίας παρέστησαν, επίσης, οι βουλευτές Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κ. Κώστας Ζαχαριάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος και πλήθος κόσμου.
 
Στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ευεργέτη. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη για τις δράσεις αξιοποίησης του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας.
 
Ο κ. Τσαυτάρης στην ομιλία του εξήρε τη σημασία του κληροδοτήματος του ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη για τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα της γεωργικής εκπαίδευσης. «Ξαναζωντανεύουμε σήμερα έναν πρότυπο σταθμό ορεινής οικονομίας που προέκυψε από το ευεργέτημα του Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, τον οποίο τιμούμε μετά από 150 χρόνια από το θάνατό του. Θα ήθελα να τονίσω τη διορατικότητα του ανθρώπου αυτού, ενός ανθρώπου που πίστεψε ότι η ανάπτυξη του τόπου μπορεί να περάσει από τον πρωτογενή τομέα. Ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης πήγε ένα βήμα πιο πέρα. Είπε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη στη γεωργία χωρίς γνώση, εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία για αυτό και έστησε τρεις τέτοιους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του» τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Πρόσθεσε δε την αναγκαιότητα της στροφής της πρωτογενούς παραγωγής στην ποιότητα και εξήγγειλε τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Ορεινής Ανάπτυξης στα Ιωάννινα, που θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και πρότυπους Σταθμούς, στη Βλάστη Κοζάνης, στο Μέτσοβο και στη Βυτίνα με την ονομασία «Τριανταφυλλίδειος Πρότυπος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας». Ο Σταθμός της Βυτίνας, που ουσιαστικά αφορά στην αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος, θα περιλαμβάνει πρότυπο αμπελώνα με παραδοσιακές οινικές ποικιλίες, φυτώριο για υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό, φυτώριο δασικών φυτών, ενώ όπως προανήγγειλε ο κ. Τσαυτάρης στις προθέσεις του ΥπΑΑΤ είναι να δημιουργηθεί και το πρώτο Μουσείο Μελισσοκομίας στην Ελλάδα, με δομή για την εκπαίδευση νέων μελισσοκόμων.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου