Aνακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης για την Προστασία και Αναζωογόνηση του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου:
Δύο μήνες μετά τη στιγμή που οι μπουλντόζες του δήμου και του εργολάβου ξεκίνησαν τη καταστροφή αυτοαποκαλούμενη ΄΄ανάπλαση΄΄ του πάρκου, ήρθε η δικαστική απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή των εργασιών πρασίνου ως την τελική εκδίκαση της υπόθεσης το Δεκέμβριο.
Αυτούς τους δυο μήνες υπήρξε ένας καθημερινός αγώνας υπεράσπισης του πάρκου με τη παρουσία κατοίκων στο χώρο όπου γίνονται οι καταστροφές αλλά και ενημέρωσης των Αγρινιωτών για τις αυθαιρεσίες του δήμου. Παράλληλα λάβαινε χώρα ένας δικαστικός αγώνας, ο οποίος εκτός των δυο αποφάσεων του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή των εργασιών, κατάφερε να φέρει στη επιφάνεια δυο σημαντικά έγγραφα που αποδεικνύουν τον αίωλο και παράλογο χαρακτήρα της ανάπλασης.
Το πρώτο έγγραφο έρχεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση – περιφέρεια όπου ρητά αναφέρεται ότι η περιβαλλοντική απαλλαγή του έργου δόθηκε χωρίς να είναι ενήμερη για τη εκρίζωση – υλοτόμηση θάμνων και δένδρων και την εγκατάσταση χλοοτάπητα, και ότι στην ουσία παραπλανήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου.
Το δεύτερο έγγραφο αφορά σε έγγραφο διακοπής εργασιών του εργολάβου του έργου προς το δήμο, στο οποίο αριθμούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί το έργο ως έχει να υλοποιηθεί.
Το δεύτερο έγγραφο αφορά σε έγγραφο διακοπής εργασιών του εργολάβου του έργου προς το δήμο, στο οποίο αριθμούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί το έργο ως έχει να υλοποιηθεί.
Κάποιοι από αυτούς τους λόγους είναι ότι:
- πρέπει να υλοτομηθούν ακόμη 141 δένδρα (επιπλέον των 64 που έχει εγκρίνει το δασαρχείο και των 92 του φυτωρίου), για τα οποία δένδρα η μελέτη δεν αναφέρεται και δεν υπάρχει καμία άδεια υλοτόμησής τους,
- οι εργασίες για την εγκατάσταση χλοοτάπητα (γκαζόν) στις περιοχές όπου φύεται υψηλή βλάστηση συνεπάγεται καταστροφές οι οποίες θα εκθέσουν τη φυσιολογική ζωή και λειτουργία των δένδρων σε κίνδυνους ξήρανσης, ενώ αν πέσουν οι λιθόκτιστες περιφράξεις τότε τα ριζικά συστήματα αιωνόβιων δένδρων θα μείνουν ουσιαστικά στον αέρα.
Ο δήμαρχος, όλο αυτό το διάστημα, ανάλογα με τον απέναντι συνομιλητή του τροποποιεί και τα σχέδια ανάπλασης. Έτσι πληροφορούμαστε ότι το παρκινγκ δεν θα γίνει (βέβαια ο δήμαρχος δεν ενημερώνει με σαφήνεια τι εμφανίζεται στο αδελφό έργο ανάπλασης των περιμετρικών οδών σε έκταση του πάρκου?) καθώς και ότι τα σιντριβάνια θα μειωθούν. Η ουσία του σχεδίου της «ανάπλασης», όμως δεν είναι στο αν θα κατασκευαστεί ένα σιντριβάνι λιγότερο, αλλά έγκειται στην ίδια τη λογική με την οποία έχει σχεδιαστεί αυτή η μελέτη «ανάπλασης» αφού η δημοτική αρχή ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει και επομένως δεν αντιμετωπίζει το πάρκο ως αειφόρο δημόσιο χώρο πρασίνου. Ενδεικτικά, στο προϋπολογισμό του έργου οι εργασίες πρασίνου ως ποσοστό απολαμβάνουν πολύ μικρότερη χρηματοδότηση σε σύγκριση με τα τεχνικά έργα και τις εργασίες οδοστρωσίας. Όσο κι αν ψάχνουμε για το κονδύλι συντήρησης της υπάρχουσας βλάστησης δε βρίσκουμε τίποτα. Έτσι τα ξεραμένα ή άρρωστα δένδρα μετά την ανάπλαση θα παραμείνουν ξεραμένα και άρρωστα. Αντιθέτως για την επίστρωση τύπου «κουρασάνι» που προβλέπεται να καλύψει υπάρχουσες χωμάτινες διαδρομές χρειάζεται να δοθούν 460.800 ευρώ, για τα μάρμαρα 152.750 ευρώ! Τα 4.700.000 ευρώ με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται, καταστρέφουν μία σημαντική υποδομή και δημόσια περιουσία με δυνητική βιώσιμη παραγωγή σε βάθος χρόνου, έναν χώρο αναψυχής, άθλησης και ξεκούρασης, όπως μπορεί να είναι το Παπαστράτειο Πάρκο.
Η συνέλευση για τη διατήρηση και την αναζωογόνηση του πάρκου θεωρεί κομβικά τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν στην αειφορία του πάρκου:
- Τη διατήρηση, συντήρηση και αναπαλαίωση των λιθόκτιστων περιφράξεων που διαφυλάσσουν τον χαρακτήρα του πάρκου ως χώρο πρασίνου. Η παραδοσιακή αυτή πετρόχτιστη περίφραξη αποτελεί σημαντικό στοιχείο τοπικής παραδοσιακής τεχνικής μαστόρων του προηγούμενου αιώνα, καθώς επίσης λειτουργεί και ως φυσικό όριο του πάρκου. Το γκρέμισμά της σηματοδοτεί ταυτόχρονα τη δημιουργία παρκινγκ αλλά και τη μελλοντική εμπορευματοποίηση του πάρκου. Κάτι που θα το κάνει ουσιαστικά να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του και μελλοντικά θα το γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα.
- Την άμεση πραγματοποίηση βοτανολογικής απογραφή της υπάρχουσας βλάστησης και ακριβής αποτύπωση της σε τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του πάρκου, ως απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να επιτευχτούν οι εργασίες συντήρησης και ο βαθμιαίος εμπλουτισμός της βλάστησης. Το πρόγραμμα εργασιών μπορεί να είναι αφενός γενικό για την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος αναζωογόνησης του πάρκου, αφετέρου ειδικό για κάθε τμήμα του με βάση την κατεύθυνση από το μερικό στο πλήρες, από το ευκολότερο στο δυσκολότερο, από το λιγότερο δαπανηρό στο απαραίτητο πολυδάπανο.
- Τη μη εγκατάσταση χλοοτάπητα (γκαζόν) έκτασης 32 στρεμμάτων μέσα στο πάρκο διότι αν συμβεί αυτό θα καταστρέψει το χαρακτήρα του πάρκου μετατρέποντάς το σε μια ενεργοβόρα (ανάγκες κατανάλωσης νερού και αγροχημικών) απέραντη πλατεία.
- Τη μη σχεδιαζόμενη επίστρωση των χωμάτινων διαδρομών με κουρασάνι που θα επιφέρει σφράγιση της γης με συνέπεια τη ανορθολογική χρήση των ομβρίων υδάτων και τις δυσμενείς επιπτώσεις στους αθλούμενους του πάρκου. Ουσιαστικά χρειάζεται αναδημιουργία προϋποθέσεων περιπάτων και άθλησης στις χωμάτινες διαδρομές.
Το θέμα του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου αφορά άμεσα στις συνθήκες ζωής όλων των Αγρινιωτών. Ο αγώνας για τη προστασία του Πάρκου συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου