Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ρίο ντε Τζανέιρο: Οι τέσσερις εντολές των πόλεων

 
 
 
Άρθρο του Jorgen Eriksson στο
blog. bearing-consulting.com
μετάφραση: Μανώλης Τσαγκαράκης 

O Eduardo Paes συχνά αναφέρει ότι έχει την καλύτερη δουλειά του κόσμου, και τον πιστεύουμε!
Είναι ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο, μιας μεγάλης περίπλοκης αλλά όμορφης πόλης των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Η αποστολή του είναι η εξασφάλιση ότι η αναγέννηση του Ρίο δημιουργεί μια θετική κληρονομιά για όλους τους ανθρώπους της πόλης. Είναι σαφές σε εμάς ότι κατανοεί τις βασικές αρχές της διαχείρισης του τόπου και μάλιστα πολύ καλά.

Σε μια ομιλία στο TED πέρυσι, ο Paes μοιράστηκε τέσσερις μεγάλες ιδέες για το προπορευόμενο Ρίο αλλά και για όλες τις πόλεις στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων πολλών τολμηρών και πραγματοποιήσιμων αναβαθμίσεων των υποδομών και πώς να αναβαθμιστεί μια πόλη. Δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά θεαματικό στις ιδέες του Paes. Κάθε πόλη ή κωμόπολη οποιουδήποτε μεγέθους μπορεί να ακολουθήσει τις αρχές του.
Αυτό που τον διακρίνει είναι ότι ο συγκεκριμένος δήμαρχος τις πραγματοποιεί.


Οι τέσσερις αυτές ιδέες είναι:

1. Μια πόλη του μέλλοντος πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον
«Κάθε φορά που σκέφτεστε μια πόλη, θα πρέπει να σκεφτούμε πράσινο, πράσινο, πράσινο» λέει ο Paes. «Κάθε φορά που βλέπετε μια τσιμεντένια ζούγκλα θα πρέπει να ψάχνετε για να φτιάξετε ανοιχτούς χώρους. Και όταν θα φτιάξετε ανοιχτούς χώρους, να τους κατασκευάσετε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε αυτούς». Αυτός είναι και ο λόγος της ίδρυση του τρίτου μεγαλύτερου στο κόσμο αστικού πάρκου στο Ρίο το οποίο εγκαινιάστηκε το 2012 .

2. Μια πόλη του μέλλοντος έχει να κάνει με την κινητικότητα και την ένταξη του πληθυσμού της

Από τη φύση τους, οι πόλεις είναι γεμάτες με ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι η υψηλή ικανότητα των μεταφορών-συγκοινωνιών είναι πολύ σημαντική. Ένα πρόβλημα με αυτό φυσικά είναι ότι τα συστήματα αυτά κοστίζουν πολλά χρήματα. Αναφερόμενος σε ένα σχέδιο για να την πολεοδομική επανασχεδίαση της Curitiba της Βραζιλίας, που παρουσιάστηκε στο TED το 2007, τώρα συν-επιλέχθηκε για την βελτίωση των συστημάτων του Ρίο. Το 63% του πληθυσμού της πόλης θα μεταφέρεται από το νέο συγκοινωνιακό σύστημα μέχρι το 2015. «Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος ή ισχυρός για να προχωράς κάποια πράγματα» και προσθέτει ότι «θα πρέπει να είσαι πρωτότυπος».

3. Μια πόλη του μέλλοντος πρέπει να έχει κοινωνική ενσωμάτωση

Ο Paes γνωρίζει τις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις που είναι εμφανείς στο Ρίο. Αλλά προσθέτει ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα και ότι αν κάποιος ασχοληθεί σωστά με το θέμα αυτό, υποστηρίζει ότι μπορεί ακόμη και να βρεθεί η λύση χωρίς πολλή προσπάθεια. Χρειάζεται αυτό να είναι αλήθεια, και όπως ο ίδιος παραδέχεται 1,4 εκατ. από τους 6,3 εκατ. κατοίκους του Ρίο ζουν σε φαβέλες. «Είναι σε όλη την πόλη», αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορεί να αλλάξει τη βία που υπάρχει εκεί με κοινωνική ειρήνη, φέρνοντας την εκπαίδευση, την υγεία και τους ανοιχτούς χώρους στις φαβέλες. Στόχος του είναι να «αστικοποίησει» τις φαβέλες μέχρι το 2020.

4. Μια πόλη του μέλλοντος θα πρέπει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να δηλώνει δυναμικό παρών

Ο Paes δεν θα έπρεπε να βρίσκετε στην παραλία του Λονγκ Μπιτς, έτσι κι αλλιώς είναι η υψηλή σαιζόν στο Ρίο. Όμως, μπορεί να είναι εδώ επειδή η τεχνολογία του επιτρέπει να είναι. Για να το αποδείξει, καλεί το γραμματέα των αστικών υποθέσεων του Ρίο, ο οποίος μεταδίδει κάποια από τα μηνύματα του αστικού συστήματος παρακολούθησης από το Κέντρο Επιχειρήσεων της πόλης. Αυτό του επιτρέπει, και σε μας, να ελέγξουμε την κατάσταση της πόλης, τον καιρό, την κίνηση, ακόμη και τη θέση των φορτηγών αποκομιδής απορριμμάτων της πόλης που φαίνεται να σταθμεύουν γύρω από την πόλη όμορφα. Αυτό σημαίνει ότι ο Paes μπορεί να παρακολουθεί τι συμβαίνει ακόμα και όταν αυτός δεν βρίσκεται στην πόλη.

Συνοψίζοντας, τονίζει τον ενθουσιασμό του για τις πόλεις οποιουδήποτε μεγέθους. «Στο τέλος της ημέρας μιλάμε για τη συγκέντρωση των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να το δούμε ως πρόβλημα. Είναι φανταστικό», λέει. «Η πόλη του μέλλοντος είναι μια πόλη που νοιάζεται για τους πολίτες της και προσπαθεί να ενσωματώνει τους πολίτες της».



*Διαβάστε επίσης το παρακάτω κείμενο που επικεντρώνεται στις διαφωνίες, σε αυτά που είπε στην ομιλία του ο Eduardo Paes: Ο Δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο: Το όραμά του για τις Πόλεις


πηγή: http://www.citybranding.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου