Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ηλεία - Αρχαία Ολυμπία. Εκδήλωση για τους παραδοσιακούς σπόρους

 
sporoiΑπό την ομάδα "Πελίτι" και άλλους φορείς στην Ολυμπία
 
 
Η τοπική ομάδα Αρχαίας Ολυμπίας Πελίτι, μαζί με τον ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟ και με την υποστήριξη αρκετών συλλόγων, συνδιοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «ΣΠΟΡΟΙ ΖΩΗΣ». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 2 Νοεμβρίου το απόγευμα και θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας.

Το πρώτο θέμα της ημερίδας είναι η κομποστοποίηση. Είναι ο καλύτερος σύμμαχος του εδάφους, της καλλιέργειας, και του περιβάλλοντος. Για το πώς μπορεί πρακτικά να παραχθεί κομπόστ, καθώς και τα οφέλη του, θα μιλήσει ο κ. Φάνης Τσαπικούνης, ειδικός γεωπόνος, και πρόεδρος του Ιδρύματος «Κλεισθένης» .

Θα ακολουθήσει ο Δρ. Παναγιώτης Β. Γκινόπουλος, Παθολόγος – Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (πρώην «Άγιος Ανδρέας») και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας, με θέμα «Καρκινογένεση και διατροφικά μοντέλα προφύλαξης». Τι σχέση έχουν τα φυτοφάρμακα με τον καρκίνο; Υπάρχουν μέτρα πρόληψης για τον καρκίνο και ποια είναι ; Για αυτά τα θέματα θα μας μιλήσει το κ. Γκινόπουλος.

Στην συνέχεια ο Δημήτρης Ζεματούρας, θα μιλήσει με θέμα « Η καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων ντομάτας και η αντιμετώπιση ασθενειών με πρακτικούς τρόπους». Με 35 χρόνια εμπειρία, ο κ. Ζεματούρας, δίνει πάντα πολύτιμες πρακτικές λύσεις στα προβλήματα των φυτών.

Θα κλείσει ο κ. Κώστας Μαντάς με θέμα -«Η ελευθερία των σπόρων» εκπρόσωπος της τοπικής ομάδας Πελίτι. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή –μοίρασμα ντόπιων σπόρων 



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


5.00 Προσέλευση
5.30 Χαιρετισμοί
5.45-6.10 «Κομποστοποίηση, ο μεγάλος σύμμαχος του εδάφους και του περιβάλλοντος»
Φάνης Α. Τσαπικούνης
Πτυχιούχος Τμηματος Γεωπονίας ΑΠΘ
Διδάκτωρ Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Συγγραφέας Επιστημονικών Βιβλίων

Ίδρυμα Μελέτης & Προαγωγής των Θεσμών και της Αξιοκρατίας ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ  www.kleisthenis.net

6.10-6.35 «Καρκινογένεση και διατροφικά μοντέλα προφύλαξης» Δρ. Παναγιώτης Β. Γκινόπουλος, Παθολόγος – Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (πρώην «Άγιος Ανδρέας») και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας.
6.35 7.00 «Η καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων ντομάτας και η αντιμετώπιση ασθενειών με πρακτικούς τρόπους», Δημήτρης Ζεματούρας, Καλλιεργητής
7.00-7.20-«Η ελευθερία των σπόρων» Κώστας Μαντάς, εκπρόσωπος της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι
7.20-8.00 Τοποθετήσεις- συζήτηση
8.00 Ανταλλαγή -μοίρασμα ντόπιων σπόρων
Η εκδήλωση φιλοξενείται και υποστηρίζεται από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας


Συνεργαζόμενες ομάδες
 
Ίδρυμα Μελέτης & Προαγωγής των Θεσμών και της Αξιοκρατίας ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ
Ομάδα παραδοσιακών σπόρων Πύργου Ηλείας
Εθελοντική κίνηση Πολιτών Καράτουλα
Πολιτιστικός Σύλλογος Πελοπίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ωλένης
Σύλλογος προστασίας της Φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς Ερυμάνθου Φολόης Ωλονός.


πηγή: http://ilialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου