Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

«Επένδυσαν» τελικά oι Ευρωβουλευτές σε περισσότερα ψάρια για το μέλλον;

 
 
 
Η χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις νέες επιδοτήσεις της αλιείας, μας άφησε μία γλυκόπικρη αίσθηση.
 
Από τη μία απέρριψε τις προτάσεις για την επιδότηση της κατασκευής νέων αλιευτικών σκαφών, από την άλλη όμως υιοθέτησε νομικά «παραθυράκια» που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να ενισχύουν τον υπέρογκο ευρωπαϊκό στόλο, ο οποίος ήδη έχει την ικανότητα να πιάνει τρεις φόρες περισσότερα ψάρια από ό,τι αντέχουν οι θάλασσές μας.
Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, το οποίο βρίσκεται πια υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των Ευρωβουλευτών και των Ευρωπαίων Υπουργών Αλιείας, θα διοχετεύσει τις δημόσιες επιδοτήσεις στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Πρόκειται για χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων πολιτών, τα οποία μέχρι σήμερα είχαν διατεθεί σε στρεβλές επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή ολοένα και περισσότερων μεγάλων σκαφών. Αυτό επέφερε την υπεραλίευση και την περιβαλλοντική καταστροφή των θαλασσών, γεγονός που καθιστά τους αλιευτικούς στόλους οικονομικά μη βιώσιμους.
Χθες οι Ευρωβουλευτές στήριξαν θετικά μέτρα, όπως περισσότερες επιδοτήσεις για τη συλλογή δεδομένων και την έρευνα για την αποκατάσταση των αποθεμάτων, τον καλύτερο έλεγχο των αλιευτικών σκαφών, αλλά και αυστηρότερους κανόνες για τη διαφάνεια των χρηματοδοτήσεων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει για να γίνει η βιώσιμη αλιεία στην Ευρώπη πραγματικότητα. Ωστόσο, η απόφασή τους να ξεκλειδώσουν κάποιες επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό κάποιων σκαφών, εγκυμονεί τον κίνδυνο οι κυβερνήσεις με κακό παρελθόν στη διαχείριση της αλιείας να διατηρήσουν το status quo.
Ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, το νέο ταμείο αλιείας θα μπορούσε να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις στη συλλογή δεδομένων και να ενισχύσει τον έλεγχο και την επιβολή, καθώς και τη στήριξη των χαμηλής έντασης ψαράδων και των τοπικών κοινοτήτων που εκπροσωπούν. Οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και ο Έλληνας Υπουργός, Αθ. Τσαυτάρης καλείται να μας αποκαλύψει σε ποια αλιεία θέλει πραγματικά να επενδύσει τα λεφτά μας.


πηγή:
http://www.greenpeace.org/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου