Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Καρδίτσα - Σοφάδες. Δημοπρατείται η Ανάπλαση του Δάσους Ανωγείου





Άδεια για τη δημοπράτηση του έργου «Διαμόρφωση χώρου υπαίθριας Αναψυχής στο Δάσος Ανωγείου του Δήμου Σοφάδων» μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 27/9/2013 χορηγήθηκε στο Δ. Σοφάδων.

Μετά από πρόταση του Δ. Σοφάδων τον Ιούλιο του 2012 το έργο εντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013» με προϋπολογισμό 260.000 ευρώ (με το ΦΠΑ). H χρηματοδότηση γίνεται από πιστώσεις του Τοπικού Προγράμματος LEADER, την ευθύνη υλοποίησης του οποίου έχει η ΑΝΚΑ ΑΕ.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δ. Σοφάδων με απόφασή της που πήρε την Τρίτη 15/10/2013 καθόρισε τους όρους για τη δημοπράτηση του έργου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση για την ημερομηνία και τους όρους δημοπράτησης του έργου.

Σύμφωνα με τη μελέτη αναμένεται να γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:

ΖΩΝΗ Α: Χώρος διαμόρφωσης οργανωμένης δασικής αναψυχής σε έκταση 24,30 στρ, όπου θα γίνει:

-καθαρισμός του χώρου επιφανειακά,
-δημιουργία χώρου στάθμευσης,
-δημιουργία χώρων παιδικής χαράς-ξεκούρασης-υπαίθριου γεύματος,
-διαμόρφωση πεζόδρομου περιπάτου,
-τοποθέτηση ξυλοκατασκευών - πέτρινων κατασκευών, μικρών τεχνικών έργων,
-εμπλουτισμός της βλάστησης με είδη ενδημικά,
ξύλινη περίφραξη,
-τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, πινακίδων πληροφόρησης και πινακίδων ενημερωτικών, πυροσβεστική φωλιά κλπ.
-Επίσης δίπλα στην υφιστάμενη βρύση θα τοποθετηθεί ένα ξύλινο περίπτερο που θα λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών

ΖΩΝΗ Β. Όλη η υπόλοιπη έκταση του Πλατανόδασους, όπου θα γίνουν:

-εργασίες καθαρισμού δασοδρόμων-μονοπατιών,
-μικροκατασκευών από πέτρα και ξύλο σε θέσεις ξεκούρασης και αναψυχής,
-τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, πινακίδων πληροφόρησης και πινακίδων ενημερωτικών, πυροσβεστικές φωλιές κλπ.


Ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Μια ακόμα σημαντική παρέμβαση που αναμένεται να αναδείξει έναν ακόμα φυσικό πλούτο του τόπου μας μπαίνει στην τελική ευθεία υλοποίησης. Σε λίγους μήνες το σπάνιας ομορφιάς και μοναδικό καμπίσιο πλατανόδασος της Θεσσαλίας θα πάρει μορφή αξιοποιήσιμη τουριστικά, ελκυστική και επισκέψιμη.

Θεωρούμε την παρέμβαση αυτή ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για το δάσος του Ανωγείου αλλά γενικότερα για την ανάπτυξη ιδιαίτερων μορφών τουρισμού της ευρύτερης περιοχής. Για το λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή, το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Οι συνεργάτες μου και η Τεχνική Υπηρεσία ετοίμασαν άμεσα τη μελέτη και με την πρώτη ευκαιρία αξιοποιήσαμε τους πόρους του προγράμματος LEADER. Με τον τρόπο αυτό και μέσα σε δύο μόλις χρόνια, κατορθώνουμε να υλοποιήσουμε ένα σημαντικό έργο που εκκρεμούσε επί σειρά ετών.

Για την ευτυχή αυτή έκβαση οφείλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τους υπαλλήλους του δήμου που εργάστηκαν εντατικά και μεθοδευμένα προκειμένου να ετοιμάσουν τη μελέτη και την πρόταση. Οφείλω όμως να ευχαριστήσω και την ΑΝΚΑ η οποία έχει τη ευθύνη υλοποίησης του LEADER στην περιοχή μας.

Συνεχίζουμε εντατικά και μεθοδικά να χτίζουμε βήμα βήμα έναν δήμο σύγχρονο, διεκδικητικό, μαχητικό και αποτελεσματικό, έναν δήμο που να μπορεί να απαντά στις προκλήσεις των καιρών, στις ανάγκες των δημοτών μας και στα μηνύματα του μέλλοντος.

Απάντηση στα κούφια λόγια και στα γκρίζα οράματα εκείνων που βύθισαν στην παρακμή και στην απαξίωση του τόπου μας αποτελούν τα έργα και οι δράσεις μας»
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου