Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Το ταξίδι της Τυτώ…


Tyto_alba
Την Τρίτη 19 Μαρτίου εμφανίστηκαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου στη Ρόδο δυο κυρίες, μητέρα και κόρη. Ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα, ξεκινώντας από ένα χωριό της νότιας Ρόδου, για να μεταφέρουν μια «παράξενη κουκουβάγια», μια Τυτώ (Tyto alba). Το πουλί έδειχνε τραυματισμένο στη μια φτερούγα, παρόλα αυτά, ήταν αρκετά ζωηρό. Αμέσως, το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας κινητοποιήθηκε, τα επόμενα βήματα έγιναν σχεδόν αυτοματοποιημένα λόγω της πολύχρονης εμπειρίας στην παραλαβή τραυματισμένων πτηνών και στην αποστολή τους σε κέντρα περίθαλψης άγριας ζωής. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι κατά την διάρκεια του 2012, ο Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», δέχτηκε από την Ρόδο, με την βοήθεια της Δασικής Υπηρεσίας, 18 τραυματισμένα πτηνά, κατά κύριο λόγο Ιερακόμορφα (Buteo sp., Milvus sp., Falco sp.) και Γλαυκόμορφα (Tyto alba, Athene noctua, Asio otus).


Η Τυτώ μεταφέρθηκε με μεγάλη προσοχή στο τμήμα Κτηνιατρικής και αφέθηκε στα έμπειρα χέρια του Ηλία και του Ζαχαρία, έμπειροι κτηνίατροι και οι δύο φρόντισαν, με περίσσια ευαισθησία, για τις πρώτες βοήθειες και για το κατάλληλο χώρο διαμονή, μέχρι την αναχώρηση του πλοίου για τον Πειραιά, την επόμενη μέρα. Παράλληλα, η Μίκα από το τμήμα Θήρας κανόνισε τα διαδικαστικά για την μεταφορά, ενημέρωσε την ANIMAκαι όταν όλα ήταν έτοιμα, παρέδωσε την χαρτόκουτα με την Τυτώ στο προσωπικό του Blue Star «Διαγόρας». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι δυο κυρίες που βρήκαν και μετέφεραν την Τυτώ στην Δ/νση Δασών, παρέμειναν εκεί, μέχρι να σιγουρευτούν ότι έτυχε της κατάλληλης φροντίδας και τότε μόνο αποχώρησαν λιγότερο «σφιγμένες» και πιο χαρούμενες. Επίσης, με το ίδιο πλοίο ταξίδεψε και μια τραυματισμένη Γερακίνα αφού δέχτηκε και αυτή τις πρώτες βοήθειες.
  
 

Χειρουργείο για την Τυτώ

Ο επόμενος σταθμός στο ταξίδι της Τυτώ ήταν το λιμάνι του Πειραιά όπου έφτασε νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Εκεί, την παρέλαβαν τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής «
ΑΝΙΜΑ», για να συνεχίσουν τις προσπάθειες διάσωσής της. Για την διάγνωση και θεραπεία που θα ακολουθήσει, παραθέτουμε το κείμενο και τις φωτογραφίες από την σελίδα της ΑΝΙΜΑ στο Facebook (https://www.facebook.com/anima.gr)
 

«Ήλωση (τοποθέτηση ειδικού “καρφιού” στο σπασμένο βραχιόνιο της Τυτώς από τη Ρόδο. Αν όλα πάνε καλά, ο ήλος θα αφαιρεθεί μετά από είκοσι μέρες, θα ακολουθήσει φυσιοθεραπεία στο Σταθμό, κατόπιν θα μεταφερθεί το πουλί στα κλουβιά επανένταξης, στο Λαγονήσι, και Θεού θέλοντος θα επιστρέψει στη Ρόδο τέλη Μαϊου. Σε όλη αυτή η διαδικασία που χρειάζεται για να επανενταχθεί αυτό το όμορφο πλάσμα και να συνεχίσει τον κύκλο της ζωής του στον φυσικό του χώρο, παίρνουν μέρος οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ: ο κτηνίατρος, οι νοσηλευτές, οι εθελοντές. Πρέπει να εξασφαλιστεί η τροφή του, τα φάρμακά του, η καθαριότητα των χώρων του. Σκεφτείτε το όλο αυτό πολλαπλασιασμένο επί πολλές φορές και θυμηθείτε πόσο πολύτιμη είναι κάθε υποστήριξή σας στο έργο μας!!! Ακόμη και ένα ελάχιστο ποσόν μπορεί να κάνει τη διαφορά.


63_resize

57_resize
 
73_resize

56_resize
 

πηγή:  http://dasarxeio.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου