Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Κατάλληλη περίοδος για ψεκασμό φοινικοειδών



Κατάλληλη περίοδος για ψεκασμό φοινικοειδών
 

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς μετά από επιτόπιους ελέγχους, παρατήρησε έντονα συμπτώματα προσβολών καθώς και τελείως κατεστραμμένους (ξερούς)  φοίνικες από την παϊσαντίσια (πεταλούδα) σε περιοχές γύρω από το Αργοστόλι (Λάσση, Χελμάτα, Ραζάτα), στα Μεταξάτα, Δοριζάτα, Βαλεριάνο, Κατελειό, και Σάμη,  σε διάφορα είδη φοινικοειδών. Όπως έχει αναφερθεί σε προγενέστερα έγγραφα της εν λόγω Διεύθυνσης, η παϊσαντίσια καταστρέφει τα φοινικοειδή κατά τον ίδιο τρόπο με το σκαθάρι (ρυγχοφόρο), απλά έχει πιο αργή εξέλιξη.
     
 
Η περίοδος τέλος Απριλίου- τέλος Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Το έντομο αρχίζει και μεταμορφώνεται σε πεταλούδα, εξέρχεται από το εσωτερικό του φοίνικα, πετάει και εναποθέτει τα αυγά της στα γύρω φοινικοειδή. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα (νηματώδεις), ώστε να μειωθούν οι πληθυσμοί της και να αποφευχθεί η προσβολή υγειών φοινικοειδών.
       
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κάνει έκκληση για άμεσο ψεκασμό των φοινικοειδών ιδιοκτησίας σας. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος το πρόβλημα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είναι στη διάθεση των πολιτών να παρέχουν τις οδηγίες τους για την άμεση αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης (Υπεύθυνη Επικοινωνίας: κα Ε. Ευαγγελάτου, τηλ. 2671360571).

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου