του Δημητρακόπουλου Δημήτρη
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα - χιόνι, πλημμύρες και ξηρασία - είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χώρες που βρίσκονται στον Ατλαντικό. Κείμενα από την Βρετανία και τις ΗΠΑ αναλύουν το πρόβλημα και σας το μεταφέρω.
Στη Βρετανία η Κυριακή του Πάσχα ήταν η πιο κρύα νύχτα του χρόνου. Την Κυριακή που έγινε η αλλαγή της ώρας η θερμοκρασία ήταν -11C. Μήνα Απρίλιο. Ήδη εμπειρογνώμονες της Βρετανίας προειδοποιούν για αύξηση των απωλειών σε ζώα και πουλιά λόγω της απώλειας τροφής και της κλιματικής αλλαγής. Οι κακές καιρικές συνθήκες της άνοιξης είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και έρχεται μετά από μια σειρά από άλλα ακραία φαινόμενα μετεωρολογικών τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο χειμώνα, η σοβαρή ξηρασία προκάλεσε ελλείψεις νερού και μετά από μήνες καταρρακτώδεις βροχές που δημιούργησαν εκτεταμένες πλημμύρες. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πρόσφατες καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητες - και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού", δήλωσε ο μετεωρολόγος Nik Klingaman του Πανεπιστήμιο του Reading. "Είχαμε χιονοθύελλες και πλημμύρες ενώ στην άλλη πλευρά στην Αμερική είχε ξηρασία και θερμοκρασίες καύσωνα."
Εξάλλου, δεν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε την άμεση αιτία, Klingaman είπε. Το πρόβλημα έγκειται με το ρεύμα αέρα που κυκλοφορεί σε υψόμετρο περίπου 10 χλμ με 15 χιλιόμετρα, το ύψος στο οποίο πετούν τα περισσότερα αεροπλάνα τζετ, μια στενή ζώνη των ισχυρών ανέμων που αγκαλιάζει όλο τον πλανήτη μεταξύ των τροπικών και την Αρκτική. "Η συμπεριφορά του έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και έχει δημιουργήσει αυτές τις μακρές περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα τελευταία χρόνια, αυτό το γιγαντιαίο ποτάμι του αέρα έχει αρχίσει να αλλάζει και να επιβραδύνεται, παγιδεύοντας περιοχές με υψηλή ή χαμηλή πίεση πάνω από το ίδιο μέρος του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης του αέρα.
Όσον αφορά το λόγο για αυτή την αλλαγή στη ροή του ρεύματος αέρα οφείλετε όπως επισημαίνουν όλο και περισσότεροι μετεωρολόγοι στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα καιρικά συστήματα του πλανήτη βρίσκονται σε αναταραχή και η αιτία είναι στενά συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή, είναι το αποτέλεσμα της εκπομπής των τρισεκατομμύριων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μας. Ειδικότερα, επισημαίνουν την πιο δραματική εκδήλωση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη σήμερα είναι η θέρμανση της Αρκτικής. «Η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από ό, τι οποιοδήποτε άλλο μέρος στη Γη», δήλωσε ο μετεωρολόγος Jennifer Francis του Rutgers University, New Jersey. "Αρκτικές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου ρυθμού.
Το πρόβλημα είναι ότι η κλίση μεταξύ της ατμόσφαιρας στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη και στην Αρκτική έχουν διαταραχθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το ρεύμα jet επιβραδύνει, καιρικά φαινόμενα έχουν την τάση να κολλούν όπου βρίσκονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το πρόβλημα είναι ότι η κλίση μεταξύ της ατμόσφαιρας στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη και στην Αρκτική έχουν διαταραχθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το ρεύμα jet επιβραδύνει, καιρικά φαινόμενα έχουν την τάση να κολλούν όπου βρίσκονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σχέση μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας της Αρκτικής και την επακόλουθη διακοπή του ρεύματος jet είναι η πιο πειστική εξήγηση για τις περιόδους αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων στο βόρειο ημισφαίριο.
Στην Ευρώπη οι ειδησιογραφία για την κλιματική αλλαγή είναι όλο και περισσότερο έντονη. Στην Ελλάδα η χρησιμοποίηση των προβλημάτων του κλίματος από την πολιτική απαξίωσε οποιοδήποτε προβληματισμό και την αναγκαία λήψη μέτρων. Μέσα από το Gatzoli μπορείτε να ενημερωθείτε για τα θέματα του περιβάλλοντος όπως αυτά καταγράφονται από αξιόπιστες πηγές.
πηγή: http://www.gatzoli.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου