Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Συνθετικά βιοκαύσιμα από μεταλλαγμένα κολοβακτηρίδια


 
Συνθετικά βιοκαύσιμα από μεταλλαγμένα κολοβακτηρίδιαΒρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια - «διυλιστήρια», που μπορούν να παράγουν βιοκαύσιμα ντίζελ. Αν τα επόμενα χρόνια καταστεί εφικτό αυτή η διαδικασία να γίνει πιο ενεργειακά αποδοτική και να εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα (κάτι όχι βέβαιο), τότε το εν λόγω συνθετικό καύσιμο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στα συμβατικά ορυκτά καύσιμα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή συνθετικής βιολογίας Τζον Λαβ του πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, τροποποίησαν γενετικά κολοβακτηρίδια (E.coli), που συνήθως ζουν στο ανθρώπινο έντερο, έτσι ώστε να μετατρέπουν τα σάκχαρα σε ένα παράγωγο πετρελαίου που είναι σχεδόν ταυτόσημο με το συμβατικό ντίζελ.
Όπως είπε ο Τζον Λαβ, «οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι καταναλωτές και οι βενζινοπώλες ούτε που θα καταλάβαιναν τη διαφορά... (σ.σ. το νέο καύσιμο) θα γινόταν απλώς ένα ακόμα τμήμα στην αλυσίδα παραγωγής καυσίμων».
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου