Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Επιμορφωτικό Σεμινάριο στη Χίο

 

 
To Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συμμετείχε σε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου με θέμα “Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτικά Μουσεία και Εκπαίδευση”. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό χώρο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.
                                   
Το σεμινάριο αυτό, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, ήταν μία ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να ενημερωθούν για την έρευνα που υλοποιεί εδώ και μία δεκαετία και πλέον το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», καταγράφοντας το μοναδικό φυσικό πλούτο και τη σπάνια βιοποικιλότητα της Χίου, των Οινουσσών καθώς και της ευρύτερης περιοχής του ΒΑ Αιγαίου.

Mε εισηγήτρια την κα. Αναστασία Μήλιου, συντονίστρια έρευνας και δράσεων προστασίας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος»,  η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα σπάνια θαλάσσια είδη της περιοχής:  3 είδη φαλαινών, 4 είδη δελφινιών, την απειλούμενη μεσογειακή φώκια κ.α. και τα σπάνια οικοσυστήματα: θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, ύφαλοι κοραλλιογενών ροδοφυκών που συναντώνται στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. 
 
 
Παράλληλα έμφαση δόθηκε και στους παράγοντες που απειλούν αυτό το σπάνιο φυσικό πλουτό:
 
-         Υπεραλίευση – καταστροφικές πρακτικές αλιείας,
-         Επιβάρυνση από συγκεκριμένες πρακτικές ιχθυοκαλλιέργειας,
-         Εκρήξεις με πραγματικά πυρά στη θάλασσα,
-         Αόρατη ρύπανση από μικροσκοπικές ίνες πλαστικού: μία απόρροια του συνεχή ευρύ διασκορπισμού κάθε τύπου πλαστικών στο  αστικό και φυσικό περιβάλλον, τα οποία λόγω της ταχείας διάσπασης τους καταλήγουν γρήγορα στην τροφική αλυσίδα. Αναφορά έγινε στην καινοτόμο έρευνα από το «Αρχιπέλαγος» για την εκτίμηση της έκτασης του διασκορπισμού μικροπλαστικών ινών, έντονου προβλήματος στις ελληνικές θάλασσες,
-         Ο τεράστιος κίνδυνος θαλάσσιου ατυχήματος: η σημαντικότερη απειλή, δεδομένου ότι, χωρίς επαρκή μηχανισμό πρόληψης και αντιμετώπισης, η απειλή μη-αναστρέψιμης καταστροφής είναι καθημερινη. 
 
Στόχος αυτής της πρώτης ενημέρωσης ήταν να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς, αλλά και να τους παρέχει πρακτικά εκπαιδευτικά εργαλεία ώστε να μεταδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γνώση αυτή στα παιδιά, τα οποία θα κληθούν στο μέλλον να διαχειριστούν τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους και του Αιγαίου γενικότερα, αλλά και να διορθώσουν τα λάθη που τους έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές.
 
Η ενημέρωση αυτή έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από όλους τους παρευρισκόμενους και έτσι συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρές συνέχιση της εφαρμοσμένης εκπαίδευσής τους γύρω από τον φυσικό πλούτο της Χίου και της ευρύτερης περιοχής.
Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τον Μάιο, όπου οι εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», που βρίσκεται πλέον σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και στις Οινούσσες, με τη στενή συνεργασία του Αναπτυξιακού Κέντρου Οινουσσών Αιγαίου. 
 

 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου