Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αρκαδία. Μνημείο ο Φάρος του Παραλίου Άστρους

  
 


 
Μνημείο χαρακτηρίστηκε, ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Παιδεία, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 23/1/2013, ο Φάρος του Παραλίου Άστρους. Σύμφωνα με την απόφαση, αποτελεί αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και ιδιαίτερο δείγμα μιας ειδικής κατηγορίας κτιρίων, των φάρων.
Αυτή η απόφαση έρχεται να δικαιώσει όλους όσους υποστήριζαν πως το συγκεκριμένο κτίριο όχι μόνο θα πρέπει να συντηρηθεί αλλά και να αναδειχθεί και να λειτουργήσει κάποτε ως μουσείο. Το atrosnews είχε αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτησή του στο θέμα αυτό και την αναδημοσιεύουμε παρακάτω…
«Πριν από χρόνια είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες δημιουργίας υποτυπώδους Ναυτικού Μουσείου στο Παράλιο Άστρος και συγκεκριμένα στο εγκαταλελειμμένο κτίριο του Φάρου.  Επί δημαρχίας Στράτη Δαλιάνη, ο τότε αντιδήμαρχος Θεόδωρος Μακρής είχε πραγματοποιήσει μια σειρά από ενέργειες (επικοινωνία με πολεμικό ναυτικό, εξασφάλιση άδειας, δυνατότητα παροχής υλικού από ναυστάθμους κλπ) που έκαναν αυτό όραμα να μοιάζει εφικτό. Έκτοτε, η δημοτική αρχή άλλαξε και όπως συνέβη με αρκετά θέματα που αφορούσαν το Παράλιο Άστρος, το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε.
Σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις της επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου, ο αντιπρόεδρος της Νίκος Πολυμενάκος, παρουσίασε ένα εμπνευσμένο και χαμηλού κόστους σχέδιο το οποίο η επιτροπή ενέταξε στον προγραμματισμό της, για την δημιουργία ανάλογων θεματικών μουσείων σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα (κυρίως στα κτίρια των παλιών σχολείων) και η πρότασή του για το Παράλιο Άστρος ήταν ένα «Μουσείο της Θάλασσας», στο οποίο εκτός από τα θεματικά εκθέματα, θα μπορούν να φιλοξενούνται εικαστικές δημιουργίες μαθητών της περιοχής, φωτογραφικό υλικό, να γίνονται εκδηλώσεις κλπ.  Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση μνημονεύθηκαν οι αρχικές ενέργειες του κ. Μακρή, ενώ για την υλοποίηση και θετική έκβαση της ιδέας, ζητήθηκε και η συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίου Άστρους. Με δεδομένη την στήριξη του εγχειρήματος από το Πολεμικό Ναυτικό και την υποστηρικτική απόφαση της επιτροπής Πολιτισμού, η ενεργοποίηση του Πολιτιστικού Συλλόγου και πιθανής ομάδας εθελοντών-κατοίκων του Παραλίου Άστρους, θα μπορούσαν να κάνουν αυτό το όνειρο, πραγματικότητα και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».
 
Διαβάστε την απόφαση χαρακτηρισμού ως μνημείου του Φάρου στο Παράλιο Άστρος ΕΔΩ
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου