Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Σπιτική Ανακύκλωση



Ανακύκλωση
 
 
της Ευαγγελίας Κωτσοβίνου,
(Γεωπόνου, Γ.Π.Α., M.Sc.)
 

Ανακύκλωση, ποια τα οφέλη;

Καταρχήν, ανακύκλωση είναι η παραγωγή προϊόντων από την επεξεργασία ήδη χρησιμοποιημένων απορριμμάτων. Μερικές φορές επαναχρησιμοποιούμε τα υλικά για τον ίδιο σκοπό π.χ. παλιά κουτάκια αλουμινίου και γυάλινες φιάλες λιώνονται και ξαναγίνονται κουτιά ή φιάλες αντίστοιχα. Αλλά, μπορούν να παραχθούν και νέα διαφορετικά...
προϊόντα από τα αρχικά.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πολύ περισσότερα από τα προφανή, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας. Καθώς, συντελούν στην εξοικονόμηση χώρου- μείωση όγκου και βάρους απορριμμάτων-, μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων, καθώς, ακόμα εξοικονομούνται οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρώτων υλών (πετρέλαιο, μεταλλεύματα κ.λπ.) παρέχοντας και οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος εισάγει πρώτες ύλες και ενέργεια. Ένα σημαντικό όφελος για την κοινωνία είναι ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες ανακύκλωσης.
 
 
Ποια απορρίμματα μπορούμε να ανακυκλώσουμε;
ΑνακύκλωσηΜε τον όρο απορρίμματα εννοούμε όλα τα λογής σκουπίδια που πετιούνται καθημερινά από εμάς τους ίδιους, αλλά και από άλλες πηγές, υπηρεσίες, εργοστάσια κ.ά. Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών αποτελείται από υπολείμματα τροφών, συσκευασίες χάρτινες και πλαστικές, προϊόντα μιας χρήσεως (χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο), εφημερίδες, περιοδικά.

Τα σκουπίδια περιέχουν και επικίνδυνα για το περιβάλλον υλικά (μπαταρίες, χρώματα, φάρμακα κ.λπ.), και μερικές φορές και ογκώδη υλικά. Τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι: το χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό και τα μέταλλα, καθώς και άλλα όπως το μαγειρικό λάδι. Βεβαίως, ας μην ξεχνάμε ότι οι μικρού τύπου ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες) τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους σε επιλεγμένα σημεία. Για τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές οι δημότες πρέπει να απευθύνονται στους αρμόδιους καθαριότητας του Δήμου τους ώστε τα εν λόγω αντικείμενα να περισυλλεγούν από τα συνεργεία του Δήμου. Είναι σημαντικό οι συσκευές να απορρίπτονται με προσοχή ώστε να μην σπάσουν και να εμποδιστεί η διαρροή επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον.

Άλλα αντικείμενα προς το δρόμο της ανακύκλωσης είναι σαφώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με τα επιμέρους τμήματά τους (πληκτρολόγια, ηχεία, ποντίκια κ.λπ.), στους ειδικούς κάδους που τοποθετούνται και οι ηλεκτρικές συσκευές.

Όσον αφορά, τα παλιά κινητά και όλα τα αξεσουάρ τους ανακυκλώνονται και αυτά και μπορείτε να τα τοποθετήσετε είτε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών συσκευών, είτε στα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, είτε σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας που συνήθως έχουν ειδικές στήλες απόρριψης καλωδίων, φορτιστών, αξεσουάρ και κινητών.

Οι μπαταρίες τοποθετούνται σε ειδικές στήλες για αυτές. Τα φωτιστικά και οι λαμπτήρες όταν ανακυκλωθούν δίνουν υλικά όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο, το γυαλί, το πλαστικό, κ.λπ.

Επίσης, τα παλιά εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα ανακυκλώνονται από εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης. Τα ελαστικά αυτοκινήτων συγκεντρώνονται σε ειδικά σημεία για ανακύκλωση! Βεβαίως, τα μελάνια, τα λάδια είναι και αυτά ανακυκλώσιμα υλικά…
 
 

Πώς ανακυκλώνεται το λάδι;

Τα λάδια, γενικώς, είτε είναι φαγώσιμα είτε λιπαντικά στα μηχανήματα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον αν κάποιος τα πετάξει ανεξέλεγκτα, παραδείγματος χάρη στο νεροχύτη. Τούτο, φέρει ως αποτέλεσμα να φράζουν οι σωληνώσεις πάνω στις οποίες επικολλούνται σιγά-σιγά. Ούτε, όμως, και η τακτική να το βάζουμε σε μπουκάλι και να το πετάμε στα σκουπίδια, αποτελεί λύση, διότι οδηγείται στις χωματερές. Μετέπειτα, μπορεί να προκληθούν φωτιές στις χωματερές ή ακόμα να καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα με ανεξέλεγκτες συνέπειες για το περιβάλλον. Γνωρίζετε ότι ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για περίπου 14 χρόνια!

Άρα, μια λύση υπάρχει: η ανακύκλωση! Η ανακύκλωση πραγματοποιείται σε πολύ επιλεγμένα σημεία στους ειδικούς κάδους συλλογής λιπαντικών ελαίων από μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και χρησιμοποιημένων λαδιών από μαγειρική, τα οποία οδηγούνται προς ανακύκλωση στο εγκεκριμένο σύστημα με το οποίο συνεργάζεται ο εκάστοτε δήμος. Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχουν ειδικά προγράμματα ανακύκλωσης λαδιού και ζωικού λίπους.

Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, όπως σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μηχανέλαια (ορυκτά λιπαντικά) ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμιγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης. Τα λάδια αφού ανακυκλωθούν χρησιμοποιούνται ως βιοκαύσιμα, βιολιπαντικά ή ακόμα στη σαπωνοποιία…

Πώς έχει η διαδικασία ανακύκλωσης του χαρτιού;

 
Αρχικά, όλη η χάρτινη ύλη (εφημερίδες, περιοδικά, χαρτόνια, φάκελοι…) τοποθετείται στους γνωστούς μπλε κάδους. Από εκεί, στη συνέχεια, η χάρτινη ύλη «επιβιβάζεται» στα ειδικά φορτηγά για να φτάσει στο χώρο της ανακύκλωσης.

Πρώτο βήμα είναι η διαλογή του χαρτιού, διαδικασία που γίνεται συνήθως χειρωνακτικά. Οι διάφοροι τύποι χαρτιού διαχωρίζονται, αφού για παράδειγμα το χαρτί εφημερίδας δεν μπορεί να ανακυκλωθεί για να προκύψει φωτογραφικό χαρτί.

Η συνέχεια περιλαμβάνει την είσοδο του χαρτιού στις βιομηχανικές μονάδες ανακύκλωσης. Αναγκαίο είναι να διαχωριστεί το χαρτί από τα άλλα υλικά συνήθως μέσω της «φυγοκέντρησης». Η ύλη μπαίνει σε μηχάνημα και περιστρέφεται με μεγάλη κυκλική ταχύτητα και οι συνδετήρες, τα πλαστικά στοιχεία, κλπ, μένουν στο περιθώριο, αφήνοντας στο κέντρο το καθαρό χαρτί.

Αυτό με τη σειρά του πάει για… μπάνιο, εισερχόμενο σε ειδικά πλυντήρια, επιφορτισμένα με το καθήκον της απομελάνωσης. Καθαρίζεται, δηλαδή, το χαρτί από το μελάνι που είναι τυπωμένο επάνω του και στη συνέχεια περνάει σε τεράστια blender, όπου αναμιγνύεται με νερό και μετατρέπεται σε πολτό. Ο «χαρτοπολτός» που προκύπτει στύβεται, στεγνώνεται, και περνώντας από ειδικές κατασκευές τυλίγεται σε μεγάλα ρολά, περίπου ενός τόνου το καθένα. Το ανακυκλωμένο χαρτί είναι έτοιμο να πάρει και πάλι κάποια χρηστική μορφή. Ένα «μυστικό» για το ανακυκλωμένο χαρτί είναι η «εφτάψυχη» υπόστασή του. Το ίδιο χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί το πολύ επτά φορές, καθώς οι ίνες του γίνονται πολύ αδύναμες. Γι’ αυτό, συχνά, κατά την διαδικασία της ανακύκλωσης, στον πολτό του χρησιμοποιημένου χαρτιού προστίθεται ποσότητα «φρέσκου», που προέρχεται από ξυλεία.

Εν κατακλείδι, η ενεργοποίηση τόσο των δημόσιων φορέων, όσο η ενσυνείδητη οικολογική σκέψη από κάθε οικογένεια είναι θεμέλιοι λίθοι για να γίνει η ανακύκλωση μια πραγματικότητα, που μας αξιώνει ως ανθρώπους να ζήσουμε σε ένα οικολογικό περιβάλλον το οποίο θα μεταλαμπαδεύσει αξίες στις ερχόμενες γενιές.
 

πηγή:
oikopress.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου