Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

«Έρχεται» το τραμ στη Θεσσαλονίκη


 

Δύο εναλλακτικές λύσεις για το τραμ στη Θεσσαλονίκη θα μελετήσουν οι επιστήμονες υπό την επίβλεψη του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης...προκειμένου να καταλήξουν στην καλύτερη λύση για την εξυπηρέτηση όλης της συμπρωτεύουσας με το νέο μέσο σταθερής τροχιάς.

Η γραμμή στην οποία θα καταλήξουν μέχρι τον Ιούνιο του 2014 οι αρμόδιοι, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, θα συνδέει (και σε συνδυασμό με την ή τις γραμμές του μετρό) όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, όμως οι πρώτοι που αναμένεται να αποκτήσουν τραμ είναι οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών.

Σήμερα ήδη έχουν προκριθεί έξι εναλλακτικές οδεύσεις. Οι τρεις για την περίπτωση που θα γίνει το μετρό με τις επεκτάσεις του και οι τρεις για την περίπτωση που θα γίνει το μετρό αλλά χωρίς το σύνολο των επεκτάσεων.

Από κάθε τριάδα θα προκριθεί μια λύση, η οποία θα μελετηθεί, ώστε τελικά να επιλεγεί η βέλτιστη για την υλοποίηση του έργου, η οποία πάντως εξαρτάται κι από την πολιτική βούληση που θα υπάρξει. Στόχος, πάντως, είναι σε μελετητικό επίπεδο να είναι η πόλη προετοιμασμένη για να διεκδικήσει κονδύλια για τη χρηματοδότηση του έργου από τη νέα προγραμματική περίοδο (2014 - 2020).

Οπως τόνισε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, «οι δυο τελικές προτάσεις θα συγκριθούν μεταξύ τους και αναλόγως των εξελίξεων και στην κατασκευή του μετρό θα προκριθεί μία λύση. Αυτή σε επιστημονικό επίπεδο, διότι υπάρχει και το ζήτημα των πολιτικών επιλογών... Εμείς με επιστημονικά κριτήρια θα κάνουμε εμπεριστατωμένη πρόταση. Επίσης, οι δυτικές συνοικίες έχουν προφανή προτεραιότητα. Πρωτίστως, έχουμε ως δεδομένο ότι προχωρά η κατασκευή του μετρό στη βασική γραμμή και στην ανατολική επέκταση. Αυτό που εκκρεμεί είναι η επέκταση δυτικά.

Επίσης, είναι πιο πρόσφορη η έναρξη κατασκευής του έργου από τη δυτική πλευρά, διότι έτσι θα αποφευχθεί επιπρόσθετη επιβάρυνση στο κέντρο της πόλης, που ήδη είναι εργοτάξιο με την κατασκευή του μετρό και ενδεχόμενα νέα εργοτάξια θα ήταν καταστροφικά. Τέλος, υπάρχει και η συγκοινωνιακή υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, που πρέπει να έχει προτεραιότητα σε τέτοιου είδους έργα».

Η μελέτη σκοπιμότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΣΑΣΘ προβλέπει ότι το μήκος στη δυτική πλευρά της πόλης είναι περίπου 10 χλμ., ενώ το κόστος ανά χιλιόμετρο δικτύου κυμαίνεται μεταξύ 18 - 20 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το τραμ να μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το 2017, κάτι όμως που εξαρτάται κι από τα οικονομικά δεδομένα.

Ειδικά για τις δυτικές συνοικίες, η γενική κυκλοφοριακή μελέτη του 2000 προέβλεπε κάλυψη με τραμ των περιοχών Μενεμένης - Αμπελοκήπων - Συκεών, όμως έπειτα από ενδελεχή εξέταση των γεωμορφολογικών δεδομένων κατατέθηκαν ενστάσεις, διότι η γραμμή τραμ δεν μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα σε ανηφορικά εδάφη.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου