Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι περιοχές παρακολούθησης από το Δίκτυο Υπευθύνων

 


Οι σημαντικές περιοχές για τα πουλιά στην Ελλάδα είναι 196 - μέσα σε ένα παγκόσμιο δίκτυο πάνω απο 10.000 τέτοιων περιοχών παγκοσμίως. Είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα και ένα δίκτυο απο εθελοντές, τους Υπευθύνους Παρακολούθησης των περιοχών αυτών, έχει αναπτυχθεί απο την Ορνιθολογική, ώστε να παρακολουθούνται τα πουλιά και τα ενδιαιτήματά τους, να καταγράφονται οι απειλές, να προωθούνται δράσεις προστασίας και διαχείρισης και να υπάρχει παρέμβαση σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών. Στόχος είναι η παρακολούθηση της κατάστασης των περιοχών, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη και προστασία των περιοχών.
 
 
Βραυρώνα
Η Βραυρώνα βρίσκεται στα παράλια της Ανατολικής Αττικής και από την αρχαιότητα ήδη διατηρούσε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχει παραμείνει αναλλοίωτος ως τις μέρες μας. Ο ποταμός Ερασίνος, ο κόλπος οι λόφοι και οι καλλιέργειες δημιουργούν ένα μοναδικά πλούσιο οικοσύστημα στη περιοχή. Αν και η περιοχή είναι προστατευόμενη και για περιβαλλοντικούς και για αρχαιολογικούς λόγους, όπως όλοι οι υγρότοποι της Αττικής δέχεται ισχυρές πιέσεις και απειλές. Σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ.Βενιζέλος" αλλά και τη στήριξη του Δήμου Μαρκόπουλου ή Ορνιθολογική έχει προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων για την αποκατάσταση τη προστασία και την ανάδειξη της μοναδικής για την Αττική περιοχής.
 
 
Έδεσσα
Ο υγρότοπος Άγρα - Βρυττών - Νησίου, μόλις 7 χλμ. ΒΔ της πόλης της Έδεσσας, είναι προστατευόμενη περιοχή με πλούσια άγρια ζωή. Από το Μάρτιο 1998, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο υγρότοπο, σε άμεση συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας και το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας), υλοποιώντας δράσεις διαχείρισης και ευαισθητοποίησης με κύριο σκοπό την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του.
 
Πύλος

Η Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα πέρα από την ιστορική της σημασία αλλά και την μαγευτική ομορφιά του τοπίου, είναι ο πρώτος σημαντικός υγρότοπος που συναντούν στα Βαλκάνια τα μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται από την Αφρική.Η Ορνιθολογική από το 1997 έχει ξεκινήσει στη περιοχή συστηματικές δράσεις με σκοπό την προστασία της περιοχής και την ανάδειξή της σημασίας της. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν ειδικά διαχειριστικά μέτρα για τη λιμνοθάλασσα και τα είδη που ζούν εκεί, δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και διάφορες εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού.
 
Αίγιο
Η πυρκαγιά που έπληξε το Αίγιο το 2007 κατέκαψε το πευκοδάσος της περιοχής. Πολύ σύντομα φάνηκε ότι κάτω από το πευκοδάσος "κοιμόταν" επί χρόνια ένα χαμένο δρυοδάσος το οποίο μετά την πυρκαγιά βρήκε ευκαιρία να ξεπροβάλλει.Το δρυοδάσος αποτελεί σημαντικότατο και πολύτιμο οικοσύστημα. Η Ορνιθολογική με την υποστήριξη του Ιδρύματος "Α.Γ. Λεβέντη" αμέσως προχώρησε σε δράσεις προστασίας της περιοχής ώστε να προστατέψει τη περιοχή από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η βόσκηση ή η παράνομη υλοτομία και να υποβοηθήσει τη φυσική αποκατάσταση που είχε ξεκινήσει. Παράλληλα παρακολουθεί συστηματικά τη περιοχή εξάγωντας χρήσιμα συμπεράσματα για τις διαδικασίες της φυσικής αποκατάστασης. Ήδη η περιοχή σφύζει από ζωή και σε λίγα χρόνια θα υπάρχει ένα ολόκληρο δρυοδάσος στη περιοχή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου