Τα πάνω-κάτω σε όσα υποστήριζαν μέχρι τώρα οι έρευνες γύρω από το θέμα της φωτορύπανσης και τις συνέπειες της στην πανίδα φέρνει μια νέα έρευνα στη Σκοτία, η οποία διατείνεται πως έχει σημαντικά οφέλη σε ορισμένα είδη άγριας ζωής.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έξετερ μελέτησαν πώς ο ηλεκτρικός φωτισμός και οι φωτοβολίδες φυσικού αερίου επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των κοκκινοσκέληδων, ένα είδος μεταναστευτικού πτηνού, στις εκβολές του ποταμού Φορθ στην ανατολική Σκοτία.
Η περιοχή, που έχει υψηλά επίπεδα φωτορύπανσης εξαιτίας της εκβιομηχάνισης, προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά, τα οποία μεταναστεύουν από την Αρκτική κάθε χειμώνα.
Η μέλετη έδειξε ότι τη νύχτα τα πουλιά σε περιοχές που ήταν συνεχώς φωτισμένες μπορούσαν να εντοπίσουν ευκολότερα τροφή μέσω της όρασης, συγκριτικά με τα πουλιά που έψαχναν σε σκοτεινές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποθηκεύουν περισσότερη τροφή για την άνοιξη.
Άλλες έρευνες έχουν εστιάσει στις αρνητικές συνέπειες της φωτορύπανσης για πολλά ζώα και πτηνά. Τα θαλασσοπούλια, για παράδειγμα, χτυπούν πάνω σε φάρους ή άλλες πηγές τεχνητού φωτός. Τα μικρά των θαλάσσιων χελωνών που έχουν μόλις εκκολαφθεί, αποπροσανατολίζονται εξαιτίας των φώτων, με αποτέλεσμα να κατευθύνονται προς τη στεριά αντί για τη θάλασσα.
πηγή: http://www.24h.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου