Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Transforming Future Museums: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης για τα Μουσεία και τους Οργανισμούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 
 
Το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με πολιτιστικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και τη Βρετανία, διοργανώνει το διετές πρόγραμμα Transforming Future Museums, το οποίο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, πανελλαδικής εμβέλειας, για τους επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από σειρά δράσεων με επίκεντρο τα εντατικά, πενθήμερα σεμινάρια/εργαστήρια της Διεθνούς Ακαδημίας Μουσείων (International Museum Academy) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των μουσείων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και ευκαιρίες του αύριο, να συμβάλουν στη «μεταμόρφωση» των οργανισμών τους σε δυναμικά κύτταρα βιώσιμης πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης και να αποκτήσουν πιο εξωστρεφή προσέγγιση τόσο με το κοινό, όσο και ως προς τις μεταξύ τους συνεργασίες.

Η πρώτη Ακαδημία (Οκτώβριος–Νοέμβριος 2106) αφορούσε στην επιμόρφωση στους θεματικούς τομείς: Διοίκηση και διαχείριση μουσείων, Επιμέλεια και σχεδιασμός εκθέσεων, Χρηματοδότηση και ανάπτυξη οικονομικών πόρων, Ανάπτυξη νέου κοινού. Η δεύτερη υλοποιήθηκε το Φθινόπωρο του 2017 και είχε ως θεματικά αντικείμενα: Τα μουσεία ως μέσο δημιουργίας της κοινότητας, Επιχειρηματική δραστηριότητα, Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των μουσείων, Ψηφιακές δεξιότητες. Καταξιωμένοι επαγγελματίες και καθηγητές από τη Βρετανία, σε συνεργασία με έμπειρους προσκεκλημένους από τον διεθνή χώρο και την Ελλάδα, εργάσθηκαν εντατικά με τους συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα σεμιναρίων που περιλάμβανε εργαστήρια, μελέτες περίπτωσης, συζητήσεις, διαδικτυακές συνεδρίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός χώρου ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής καλών πρακτικών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, Έλληνες επαγγελματίες του χώρου ανέλαβαν να υλοποιήσουν σχετικά περιφερειακά σεμινάρια σε τοπικά μουσεία και πολιτιστικούς χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα πρώτα περιφερειακά σεμινάρια υλοποιήθηκαν στη Λέσβο και την Αλεξανδρούπολη, ενώ τα επόμενα θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο της Κρήτης (Μουσείο Καζαντζάκης, από 08 έως 10 Δεκεμβρίου 2017 και στον Βόλο (Μουσείο Πόλης Βόλου, από 26 έως 28 Ιανουαρίου 2018). Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στην ελληνική γλώσσα και έχουν διάρκεια τριών ημερών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες: κ. Ντίνα Ντζιώρα (Dina.Ntziora@britishcouncil.gr, τηλ. 210 3692358) και στη διεύθυνση https://www.britishcouncil.gr/en/programmes/arts/cultural-skills/transforming-future-museums.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου