Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Το 65% της βρώσιμης ελιάς στην Άρτα θα οδηγηθεί στα ελαιοτριβεία

 
 
Αύξηση της παραγωγής αλλά μικροκαρπία, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας
 
Δεύτερη ευρωπαϊκή δύναμη μετά την Ισπανία καθιστά την Ελλάδα η παραγωγή της βρώσιμης ελιάς, που καλλιεργείται σε περισσότερο από 1 εκατ. στρέμματα και καταγράφει εξαγωγές πάνω από 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η φετινή περίοδος συγκομιδής εξελίσσεται με θετικό πρόσημο, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς, όπως αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ της
«Ύπαιθρος Χώρα», επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για αύξηση της φετινής παραγωγής.

Από εκπροσώπους των παραγωγών και αρμόδιες κατά τόπους Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) καταγράφονται ποσοστά αυξήσεων που ξεκινούν από 16% και ξεπερνούν ακόμα και το 80%, ενώ για τριπλασιασμό της σοδειάς κάνουν λόγο στη Μαγνησία.

Ωστόσο, μεταξύ των καλλιεργητών επικρατεί προβληματισμός για το πού θα κατευθυνθεί μέρος της συγκομιδής, εξαιτίας της μικροκαρπίας που παρατηρείται λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, η οποία ρίχνει την τιμή.
 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Άρτας, όπου, σύμφωνα με την αρμόδια ΔΑΟΚ, από την παραγωγή των 7.800 τόνων περίπου, το 65% θα οδηγηθεί στα ελαιοτριβεία, ενώ μόνο το 35% θα κρατήσουν οι παραγωγοί για επιτραπέζια.


πηγή: http://tilevoasartas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου