Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Η συγκομιδή των καρπών μίας παράδοσης 1.200 ετών με πραγματικό μέλλον

 
 
Οι οικογενειακοί ελαιώνες μπορούν να είναι επικερδείς μέσω της χρήσης παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας. Τα αρχαία ελαιόδεντρα της Μάκρης αποτελούν έναν από τους βορειότερους πληθυσμούς της Olea europaea στον κόσμο. Ευδοκιμούν σε ένα μοναδικό μικροκλίμα που χαρακτηρίζεται από ψυχρούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια.

Το Calypso ξεκίνησε ως μία οικογενειακή νεοφυής επιχείρηση το 2011 στην Ελλάδα. Η εταιρεία στόχευσε στην προστιθέμενη αξία ενός αιωνόβιου οικογενειακού ελαιώνα στο μικρό χωριό της Μάκρης στην Θράκη. Σκοπός ήταν η παραγωγή ποιοτικών, αυθεντικών ελληνικών προϊόντων και η δημιουργία ενός μοντέλου για να ακολουθήσουν και άλλοι παραγωγοί της περιοχής. Ακολουθώντας τις παραδοσιακές μεθόδους ελαιοκομίας και συγκομιδής που εφαρμόζει η οικογένεια εδώ και τέσσερις γενιές, καλλιεργούν 1.200 αρχαία ελαιόδεντρα και είναι οι πρώτοι πιστοποιημένοι βιολογικοί ελαιοπαραγωγοί της περιοχής. Το Calypso είναι τώρα ένα επώνυμο Μονοποικιλιακό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από την αυτόχθονη ποικιλία ελιάς Μάκρης. Το ελαιόλαδο πωλείται απ’ ευθείας σε καταναλωτές και εστιατόρια σε τοπικό επίπεδο, καθώς και σε επιλεγμένες κοινότητες καταναλωτών στη Γερμανία και την Τσεχία. Η δέσμευση των παραγωγών στις συγκεκριμένες μεθόδους και πρότυπα σε ολόκληρο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, από την καλλιέργεια ως την ελαιοποίηση, την αποθήκευση και τη συσκευασία, επέτρεψε στο ελαιόλαδο τους να ταυτιστεί με την ποιότητα, επιτυγχάνοντας συγχρόνων πολύ καλά οφέλη.
 
 
Οι παραγωγοί αλληλεπιδρούν άμεσα με τους καταναλωτές, μοιράζοντας την ιστορία τους και εκπαιδεύοντας την αγορά μέσα από γευσιγνωσίες και επισκέψεις στον αρχαίο ελαιώνα. Εκτός από ελαιόλαδο, η εταιρεία παράγει βιολογικές ελιές που ωριμάζουν αργά και με τον παραδοσιακό τρόπο, καθώς και μία σειρά από σαπούνια ελαιολάδου, μεγιστοποιώντας την γκάμα των προϊόντων της και μηδενίζοντας τα απόβλητα της παραγωγής. Η διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης γίνεται από νέους ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στην καλλιέργεια του ελαιώνα. Συνδυάζουν την επιχειρηματική τους δράση, που περιλαμβάνει την καινοτόμα τρόπους επικοινωνίας μέσα από την κοινωνική δικτύωση, με μία βαθιά κατανόηση των τοπικών παραδόσεων της καλλιέργειας της ελιάς. Εστιάζοντας στη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση της γευστικής ποιότητας των προϊόντων τους, ενημερώνονται συνεχώς για τις τελευταίες διεθνείς γαστρονομικές και τεχνολογικές τάσεις γύρω από τον κόσμο του ελαιολάδου. Οι τοπικές αρχές της περιοχής εργάζονται για την ένταξη της ποικιλίας ελιάς Μάκρης στο σύστημα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Επιπλέον, η ποικιλία εισήλθε πρόσφατα στη διεθνή Κιβωτό της Γεύσης του Slow Food. Έχοντας ήδη την βιολογική πιστοποίηση, οι παραγωγοί συζητούν τώρα με άλλους τοπικούς ελαιοπαραγωγούς που ενδιαφέρονται να κάνουν τη μετατροπή στη βιολογική γεωργία. Δυστυχώς, η περιοχή δεν συμπεριλαμβάνεται στο πεδίο του προγράμματος LEADER. Παρόλα αυτά, η επιχειρηματική δράση του Calypso εμπνέει την τοπική κοινωνία και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τη δημιουργία μίας συστάδας παραγωγών, η οποία θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της απόδοσης και την αύξηση των εκτάσεων της περιοχής που καλλιεργούνται με βιώσιμες πρακτικές χρήσης γης. Στο Calypso, ο ελαιώνας αντιμετωπίζεται ως ένα ζωντανό οικοσύστημα μέσω της εφαρμογής αειφόρων μεθόδων αυτόνομης διαχείρισης, καλλιεργώντας τη γη σε αρμονία με τους ρυθμούς της φύσης. Η διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας είναι το ισχυρότερο κίνητρο των παραγωγών, το οποίο εκφράζεται από τον μεγάλο αριθμό βοτάνων και δέντρων -όπως αμυγδαλιές, δαμασκηνιές και βερικοκιές- σε μερικά χωράφια, καθώς και τις τοπικές ποικιλίες λαχανικών που ευδοκιμούν κάτω από τα ελαιόδεντρα. Η οικογενειακή επιχείρηση παράγει ένα ελαιόλαδο από δέντρα που καλλιεργούνται προσεκτικά και ευδοκιμούν σε καθαρά, υγιή εδάφη. 
 
 
Η καλλιέργεια γίνεται με καινοτόμες μεθόδους που αποσκοπούν στην ενίσχυση της γονιμότητας, πάντα με σεβασμό στη βιοποικι- λότητα και τη δομή του εδάφους. Στόχος είναι η σταδιακή αύξηση της οργανικής ύλης του εδάφους με τη χρήση βιολογικής φυτικής και ζωικής κοπριάς, ψυχανθών, ζεολίθου, ενεργών μικροοργανισμών και κόμποστ που φτιάχνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Η ιστορία της δημιουργίας και της λειτουργίας του Μονοποικιλιακού Ελαιολάδου Calypso συνδυάζει τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής με τις αγροοικολογικές πρακτικές. Συγχρόνως, αποτελεί σημείο αναφοράς για το πώς οι νέοι αγρότες μπορούν να βρουν τρόπους για να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση από τα προϊόντα τους, δουλεύοντας μαζί με συστήματα ποιότητας όπως τα ΠΟΠ, η Κιβωτός της Γεύσης και η βιολογική πιστοποίηση.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου