Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017

Νέα Ζηλανδία. Η κλιματική αλλαγή έχει συρρικνώσει τον χειμώνα κατά ένα μήνα

 
Νέα Ζηλανδία
 
Ο χειμώνας στη Νέα Ζηλανδία διαρκεί 30 ημέρες λιγότερο από ό,τι το 1909, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υδάτινων και Ατμοσφαιρικών Ερευνών της χώρας.

Ο επικεφαλής επιστήμονας Μπρετ Μάλαν εξέτασε τα αρχεία θερμοκρασίας της Νέας Ζηλανδίας από το 1909, χρησιμοποιώντας δεδομένα από επτά γεωγραφικά αντιπροσωπευτικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Συγκρίνοντας δύο χρονικές περιόδους 30 ετών, από το 1909 έως το 1938 και από το 1987 έως το 2016, υπολόγισε ότι οι χειμώνες έχουν μειωθεί κατά περίπου ένα μήνα.

Εάν επιλεγούν ως όριο οι 9 βαθμοί Κελσίου, ο χειμώνας διαρκούσε κατά μέσο όρο 100 ημέρες ανά έτος μεταξύ 1909 και 1938, ενώ μόλις 70 ημέρες ετησίως μεταξύ του 1987 και του 2016. Ο χειμώνας θεωρείται συμβατικά ότι λαμβάνει χώρα μεταξύ της 1ης Ιουνίου και της 31ης Αυγούστου, και συρρικνώθηκε περίπου εξίσου στην αρχή και το τέλος του.

Με την κλιματική αλλαγή να προκαλεί αυξανόμενες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο, τα ευρήματα των συντομότερων χειμώνων δεν ήρθαν ως έκπληξη, σύμφωνα με τον Μάλαν. «Αυτό που δεν ήξερα ήταν πόσο πολύ έχει μειωθεί, ανακαλύψαμε ότι ένας μήνας από τους τρεις έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί», δήλωσε. Μέχρι το 2050 ο χειμώνας μπορεί να έχει πρακτικά εξαφανιστεί, με την έννοια που τον γνωρίζουμε σήμερα, προειδοποιεί ο Μάλαν.

Η συντομότερη χειμερινή περίοδος επηρέασε το περιβάλλον, την ανάπτυξη των φυτών και τις επιλογές καλλιέργειας, τους κύκλους ζωής των ζώων, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες επέτρεπαν την επιβίωση περισσότερων παρασίτων και ασθενειών, αναφέρει η έκθεση.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου