Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017

Χτύπησε «κόκκινο» η αερορύπανση στον Βόλο

 
 
Κόκκινο χτύπησε ο δείκτης μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων στον σταθμό για την καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Προχθές το βράδυ, οι συγκεντρώσεις έφθασαν έως και τρεις φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια και ο μέσος ημερήσιος όρος για πρώτη φορά τη φετινή χειμερινή περίοδο, έσπασε το φράγμα των 50μgr/m3. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για την θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών. Από τις 9 το βράδυ και μετά, η ατμόσφαιρα έχει μυρωδιά καμένου και ο δείκτης καταγράφει διαρκείς υπερβάσεις των ανώτατων ορίων συγκεντρώσεων ΡΜ10.
 
 
Συστάσεις από την Περιφέρεια
 
Ενημέρωση και προστασία πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων σωματιδίων έδωσε με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Βόλου παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20:00 μ.μ. έως 04:00 μ.μ) ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για την θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Συστάσεις για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού στο χωρικό επίπεδο του Δήμου Βόλου.


Α) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
 
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
 
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Γ) Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου