Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Κίνδυνος πλημμυρών στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αξιού

 
 
Την ανάγκη να υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης των φερτών υλικών του ποταμού Αξιού υπογραμμίζει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα επικίνδυνων πλημμυρικών καταστάσεων.

«Παλαιότερα ο Αξιός ποταμός δημιουργούσε συχνά πλημμυρικές καταστάσεις όταν υπήρχαν ισχυρές βροχοπτώσεις, κυρίως στη λεκάνη απορροής των Σκοπίων. Μετά από διάφορες παρεμβάσεις που έγιναν, κυρίως φράγματα στην περιοχή των Σκοπίων, το φαινόμενο αυτό έχει ελαττωθεί σημαντικά. Παράλληλα, με τις αγροτικές εκτάσεις και τις νησίδες που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην κοίτη του ποταμού, περιορίζεται σημαντικά η φυσική ροή του νερού», αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, καθ. Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

Ωστόσο, συνεχίζει να υφίσταται σημαντικός κίνδυνος πλημμυρών, με ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες στις αγροτικές εκτάσεις, αλλά και στους οικισμούς κατά μήκος του Αξιού. Ο Φορέας Διαχείρισης είχε προειδοποιήσει σχετικά το 2008, όταν σε συνεργασία με όλους τους καποδιστριακούς δήμους κατά μήκος του Αξιού, απέστειλε αίτημα προς την Πολιτεία για την υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης των φερτών υλικών. Επίσης, κατά περιόδους, ο Φορέας έχει ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, τη Διεύθυνση Τεχνικών ‘Εργων (πρώην ΔΕΚΕ) να εξετάσει το θέμα.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει δρομολογηθεί η σχετική μελέτη. «Η πρακτική που ακολουθείται είναι η ανάθεση από τους δήμους επιμέρους μελετών για ορισμένα τμήματα του ποταμού, βάση των οποίων πραγματοποιούνται οι αμμοληψίες. Δυστυχώς, οι μελέτες αυτές δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, δεν ακολουθούν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί περιεχόμενων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και γίνονται πάρα πολλές παρατυπίες. Θα πρέπει λοιπόν, για να αποφύγουμε φαινόμενα επικίνδυνων πλημμυρικών καταστάσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες να υλοποιήσουν τη μελέτη διαχείρισης των φερτών υλικών για το σύνολο του ποταμού», τονίζει ο κ. Κουιμτζής.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου