Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

MedIsWet, μια πρωτοβουλία για τους νησιωτικούς υγρότοπους της Μεσογείου!

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου MedIsWet.
Φωτο: © Κ. Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς
 Δυόμιση χρόνια μετά την έγκριση του ψηφίσματος Ramsar XII.14 στην Ουρουγουάη, 13 εταίροι από 9 μεσογειακές χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους έχοντας έναν κοινό στόχο: την προστασία των υγροτόπων στα νησιά της Μεσογείου.
 
Έχοντας ως βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας» (2004-2013), το πρόγραμμα MedIsWet (Mediterranean Island Wetlands) φιλοδοξεί να φέρει κοντά μη κυβερμητικές οργανώσεις, ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες από 9 μεσογειακές χώρες, τοπικές κοινωνίες, την γραμματεία Ramsar και το MedWet. Σκοπός είναι η επικοινωνία της μεγάλης σημασίας αυτών των μικρών, πολυάριθμων και διασκορπισμένων οάσεων βιοποικιλότητας.

Οι κύριοι στόχοι του MedIsWet είναι:

- Η καταγραφή των μεσογειακών νησιωτικών υγροτόπων μέσα από εθνικές απογραφές, ακολουθώντας την μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το WWF Ελλάς, καθώς και η διάχυση αυτής της γνώσης στο κοινό και τις δημόσιες αρχές.
- Δράσεις αποκατάστασης, τουλάχιστον ενός υγροτόπου ανά χώρα.
- Η προώθηση της προστασίας τους σε εθνικό και μεσογειακό/ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Οι δραστηριότητες αυτές θα υλοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο από τους ακόλουθους εταίρους: Hyla & WWF Adria (Κροατία), Terra Cypria (Κύπρος), Nature Trust (Μάλτα), WWF Turkey (Τουρκία), WWF Spain (Ισπανία) και WWF Med/North Africa (Τυνησία), Mediterranean Small Islands Initiative-PIM (Γαλλία και Ιταλία), Centro Conservazione Biodiversità (CCB)/ Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι (Σαρδηνία, Ιταλία) και CUTGANA / Πανεπιστήμιο της Κατάνια (Σικελία, Ιταλία). Επιπλέον, το ερευνητικό κέντρο του Tour du Valat και το MedWet θα αναλάβουν την διάχυση της γνώσης και την προώθηση της προστασίας τους σε μεσογεαικό επίπεδο. Τον συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει το WWF Ελλάς.
 
Επίσκεψη σε πεδίο κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης
του προγράμματος MedIsWet. Φωτο: © Θ. Γιαννακάκης / WWF Ελλάς
Η πρώτη συνάντηση του προγράμματος έγινε στις 7-9 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 10 εταίρων όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις που θα γίνουν σε κάθε χώρα και πως αυτές μπορούν να συμβάλουν στις κοινές δράσεις του προγράμματος. Το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θέματα που σχετίζονται με την μεθοδολογία και τον τρόπο οργάνωσης των δεδομένων και των επισκέψεων στο πεδίο.
 
Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκε επίσης στους συμμετέχοντες η ιστοσελίδα του προγράμματος. Η σελίδα θα λειτουργεί ως πλατφόρμα παρακολούθησης των δράσεων και επικοινωνίας μεταξύ εταίρων, θα συνδέσει τα εθνικά προγράμματα δημιουργώντας έτσι μια κοινή βάση για την υποστήριξη των δράσεων σε μεσογειακό επίπεδο, ενώ τέλος θα παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα των οργανώσεων που συμμετέχουν.

Τον Οκτώβριο του 2018, στην επόμενη σύνοδο των κρατών μελών της σύμβασης Ramsar, το MedIsWet θα παρουσιαστεί ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη του ψηφίσματος XII.14 που είχε προταθεί έπειτα από την πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας. Ελπίζουμε, στην αμέσως επόμενη Σύνοδο που θα γίνει το 2021, 6 χρόνια μετά από την έγκρισή του, οι χώρες που συμμετέχουν στο MedIsWet να είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την πλήρη εφαρμογή του!
 
 
Διαβάστε επίσης:

http://www.wwf.gr/news/1402-2015-06-09-11-57-02
http://www.wwf.gr/blog/1692-skepseis-gia-toys-ygrotopoys-apo-tin-alli-akri-toy-kosmoy

Περισσότερες πληροφορίες: Θάνος Γιαννακάκης, Υπεύθυνος προγράμματος νησιωτικών υγροτόπων, t.giannakakis@wwf.gr .
 
 
Σύμβαση Ramsar
 
Η σύμβαση για τους Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας είναι μια διακρατική συμφωνία που παρέχει το πλαίσιο για εθνικές και διεθνείς συνεργασίες για την προστασία και ορθή διαχείριση των υγρότοπων και των πόρων τους. Υπογράφηκε στην πόλη Ραμσαρ του Ιράν το 1971 και άρχισε να ισχύει στις 21 Δεκεμβρίου 1975. Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σύμβαση και την επικύρωσε με το N.Δ. 191/1974.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου