Περιοχή: Π.Ο.Π. Σαντορίνη, Οίνος φυσικώς γλυκύς
Ποικιλία: Aσύρτικο, Aθήρι και Aηδάνι
Tο Vinsanto είναι το μυθικό νέκταρ της Σαντορίνης το οποίο παράγεται από τις αρωματικές ποικιλίες Aσύρτικο, Aθήρι και Aϊδάνι. Λόγω των σπάνιων βροχοπτώσεων και των πολύ δυνατών ανέμων, η στρεμματική απόδοση είναι πολύ χαμηλή, (300-500 κιλά σταφύλι) ανά στρέμμα. Oι ποικιλίες του όταν ωριμάσουν (14-15 Be) τρυγούνται και λιάζονται για 10-15 ημέρες. H οινοποίηση γίνεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο, στην κάναβα στο Mεγαλοχώρι, πάντοτε μεσημεριανές ώρες, ώστε οι ράγες των σταφυλιών να είναι ζεστές για να συνθλίβονται πιο εύκολα.
O λιγοστός χυμός που αποδίδουν είναι πλούσιος σε σάκχαρα (10 κιλά περίπου σταφύλια για 1 κιλό Vinsanto) και η ζύμωση διαρκεί περίπου μέχρι τα Xριστούγεννα. Πίνεται δροσερό 6-8oC μετά το γεύμα σαν επιδόρπιο για να συνδυάσει τα πιο δύσκολα γλυκά. Tο Vinsanto εμφιαλώνεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών χωρίς να υποστεί καμιά τεχνική επεξεργασία. Το αλκοόλ είναι 10% και βοηθάει να ιδιαίτερα στη γεύση να καταλάβουμε καλά κρυμμένα αρώματα χωρίς να αφήνει καμία αίσθηση αναγωγής αν και είναι 2006. Με χρώμα κεραμιδί, αρκετά λαμπερό, και καφέ ανταύγειες η μύτη παραμένει ευχάριστη με πολλά αρώματα από λουλούδια και αποξηραμένα φρούτα, μέλι, καφέ και σοκολάτα. Το στόμα είναι γεμάτο με κρεμώδη αίσθηση, ισορροπημένη οξύτητα από την οποία θα χρειαζόμασταν κι άλλη. Εάν κάποιοι παρομοιάζουν τα αρώματα αυτά με κόλλας από καινούργια τσάντα ίσως έχουν δίκιο …μόνο που στην περίπτωση του συγκεκριμένου VINSANTO έχουμε επιβλητική διάρκεια.
Ποικιλία: Aσύρτικο, Aθήρι και Aηδάνι
Tο Vinsanto είναι το μυθικό νέκταρ της Σαντορίνης το οποίο παράγεται από τις αρωματικές ποικιλίες Aσύρτικο, Aθήρι και Aϊδάνι. Λόγω των σπάνιων βροχοπτώσεων και των πολύ δυνατών ανέμων, η στρεμματική απόδοση είναι πολύ χαμηλή, (300-500 κιλά σταφύλι) ανά στρέμμα. Oι ποικιλίες του όταν ωριμάσουν (14-15 Be) τρυγούνται και λιάζονται για 10-15 ημέρες. H οινοποίηση γίνεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο, στην κάναβα στο Mεγαλοχώρι, πάντοτε μεσημεριανές ώρες, ώστε οι ράγες των σταφυλιών να είναι ζεστές για να συνθλίβονται πιο εύκολα.
O λιγοστός χυμός που αποδίδουν είναι πλούσιος σε σάκχαρα (10 κιλά περίπου σταφύλια για 1 κιλό Vinsanto) και η ζύμωση διαρκεί περίπου μέχρι τα Xριστούγεννα. Πίνεται δροσερό 6-8oC μετά το γεύμα σαν επιδόρπιο για να συνδυάσει τα πιο δύσκολα γλυκά. Tο Vinsanto εμφιαλώνεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών χωρίς να υποστεί καμιά τεχνική επεξεργασία. Το αλκοόλ είναι 10% και βοηθάει να ιδιαίτερα στη γεύση να καταλάβουμε καλά κρυμμένα αρώματα χωρίς να αφήνει καμία αίσθηση αναγωγής αν και είναι 2006. Με χρώμα κεραμιδί, αρκετά λαμπερό, και καφέ ανταύγειες η μύτη παραμένει ευχάριστη με πολλά αρώματα από λουλούδια και αποξηραμένα φρούτα, μέλι, καφέ και σοκολάτα. Το στόμα είναι γεμάτο με κρεμώδη αίσθηση, ισορροπημένη οξύτητα από την οποία θα χρειαζόμασταν κι άλλη. Εάν κάποιοι παρομοιάζουν τα αρώματα αυτά με κόλλας από καινούργια τσάντα ίσως έχουν δίκιο …μόνο που στην περίπτωση του συγκεκριμένου VINSANTO έχουμε επιβλητική διάρκεια.
Βαθμολογία: 89/100
wine®greek
πηγή: http://www.krasiagr.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου