Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Πρωτοπόρος ο Δήμος Βόλος σε Γαλάζιες Σημαίες



 
Πρωτοπόρος ο Δήμος Βόλος σε  Γαλάζιες Σημαίες Παρουσία του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη έγινε σήμερα η ανάρτηση των Γαλάζιων Σημαιών σε 3 από τις 9 παραλίες του Δήμου Βόλου που βραβεύτηκαν με το διεθνές σύμβολο ποιότητας.
Σημειώνεται ότι φέτος ο Δήμος Βόλου απέσπασε 2 επιπλέον σημαίες, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οι οποίες κυματίζουν στα Πλατανίδια και στη Νέα Αγχίαλο.
Στις συμβολικές τελετές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στις 2 αυτές παραλίες παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων, ενώ στην τελετή που έγινε στην ακτή του Αναύρου παρέστη μεταξύ άλλων ο Λιμενάρχης Βόλου Χρήστος Κανάκης.
Συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δημ. Δερβένη, τους Αντιδημάρχους Αγριάς- Αρτέμιδας Σ. Χαλκιά και Νέας Αγχιάλου Π. Πελεκάνο, την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Σ. Μπαρτζιώκα, δημοτικούς συμβούλους και μέλη συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, ο κ. Σκοτινιώτης έδωσε το «παρών» στις τελετές ανάρτησης θέλοντας να αναδείξει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η βράβευση του Δήμου Βόλου με 9 Γαλάζιες Σημαίες, τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, όσο και για την προσέλκυση επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στο μεγάλο μήκος των ακτογραμμών του ενιαίου Δήμου Βόλου που φθάνει τα 53 χιλιόμετρα, συναντά κανείς ορισμένες από τις ομορφότερες παραλίες που υπάρχουν στη χώρα μας. Αυτές τις παραλίες θέλουμε να τις χαίρονται οι τουρίστες που τις επισκέπτονται, αλλά πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι συμπολίτες μας, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μακρινές αποδράσεις. Έχουμε, συνεπώς, μία επιπλέον υποχρέωση να διατηρούμε τις ακτές καθαρές, περιποιημένες και ασφαλείς».
 
«Γαλάζια σημαία», συνέχισε ο κ. Σκοτινιώτης, «δεν σημαίνει απλώς ότι έχουμε καθαρά νερά, που κάποτε ήταν το μεγάλο ζητούμενο. Χάρις στα έργα αποχέτευσης και Βιολογικού Καθαρισμού που έχουν γίνει, οι ακτές είναι πεντακάθαρες, ακόμη και αυτές που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Επιπλέον, με το χωρίς ιστορικό προηγούμενο πρόγραμμα έργων αποχέτευσης που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, θωρακίζουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τον Παγασητικό. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα καθαρά νερά, αλλά συνολικά 32 κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να δοθεί Γαλάζια Σημαία, ένα από τα πιο γνωστά και καταξιωμένα διεθνώς σήματα ποιότητας. Τα 32 αυτά κριτήρια πληρούν και οι 9 ακτές του Δήμου Βόλου που βραβεύτηκαν», κατέληξε ο Δήμαρχος.
 
Από την πλευρά του ο κ. Δερβένης τόνισε ότι «πίσω από κάθε Γαλάζια Σημαία υπάρχουν πολλές απαιτήσεις και συστηματική δουλειά αρκετών μηνών, από διάφορες υπηρεσίες και φορείς, τους οποίους ευχαρίστησε για την προσπάθεια. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τον ίδιο αριθμό Γαλάζιων Σημαιών και την επόμενη χρονιά, κι αν είναι δυνατόν να τις αυξήσουμε. Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένους νησιωτικούς Δήμους και μάλιστα μεγάλων νησιών, αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλος χερσαίος Δήμος στην Ελλάδα που να έχει 9 Γαλάζιες Σημαίες στα διοικητικά του όρια.
 
Η προσπάθεια αυτή, εκτός των άλλων, εντάσσεται και στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται στον τομέα του τουρισμού και αυτό είναι σημαντικό διότι, ειδικά στο εξωτερικό, η Γαλάζια Σημαία έχει μεγάλο κύρος και οι περιοχές που τις διαθέτουν, έλκουν το ενδιαφέρον των ξένων πρακτόρων».
 
Οι παραλίες του Δήμου Βόλου που βραβεύτηκαν φέτος με Γαλάζια Σημαία είναι οι Αναύρου, Πευκακίων, Αλυκών, Αμαρυλλίδος, Αμφανών, Χρυσής Ακτής (Αισωνίας), Μπαρμπα-Θωμά (Σουτραλί Αγριάς), Πλατανιδίων και Νέας Αγχιάλου.
Στις παραλίες αυτές και παρά τις τεράστιες ελλείψεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε προσωπικό, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να διασφαλίσει την καθημερινή παρουσία υπευθύνου για την καθαριότητα των ακτών, πέρα από τους ναυαγοσώστες, σε μια προσπάθεια να διατηρούνται οι ακτές καθαρές συνεχώς και να δικαιώνουν τον τίτλο της ακτής με Γαλάζια Σημαία.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι τον συντονισμό της προσπάθειας ανέλαβε το νεοσύστατο Τμήμα Τουρισμού και συνεργάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα οι Διευθύνσεις Καθαριότητας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Πρασίνου και το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Βόλου, πολλοί εθελοντές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Στην τελετή ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας στην παραλία της Νέας Αγχιάλου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Ελ. Διαμαντένιας και εκπρόσωποι του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, του Φιλοπρόοδου Συλλόγου, του Συλλόγου Αλιέων της Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου και ξενοδόχοι της περιοχής, ενώ στην αντίστοιχη τελετή στα Πλατανίδια παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Λεχωνίων, του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων, του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πλατανιδίων και αρκετοί πολίτες.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου