Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ο χάρτης της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος – Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα οδηγούν την «κούρσα»

                            
 
Ο χάρτης της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος – Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα οδηγούν την «κούρσα»Χωρίς διακυμάνσεις σε σχέση με τα περασμένα χρόνια διαμορφώνεται ο «χάρτης» της παραγωγής πρόβειου και γίδινου γάλακτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).
Οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και Λάρισας, με βαθιά παράδοση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και στην κτηνοτροφία εν γένει, οδηγούν την «κούρσα», όπως άλλωστε συμβαίνει αρκετά χρόνια τώρα.
 
Βάσει των στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ, τους 47 χιλιάδες τόνους φτάνει η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στο γίδινο προσεγγίζει τους 4 χιλιάδες τόνους, γεγονός που αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη περιοχή διατηρεί παράλληλα με την παράδοση, τα πρωτεία ακόμη και σήμερα, δικαιώνοντας έτσι την ΕΑΣ Αγρινίου, που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ίδρυση και λειτουργία της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΜΦΙΓΑΛ.
  
Κάπως έτσι είναι η κατάσταση και στο νομό Λάρισας, με παραγωγή πρόβειου περί τους 58 χιλιάδες τόνους, και γίδινου λίγο πάνω από 12 χιλιάδες τόνους.
  
Σε επίπεδο περιφερειών, η Δυτική Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά διατηρεί τα πρωτεία στο πρόβειο (92 χιλιάδες τόνοι) και η Κεντρική Μακεδονία στο γίδινο (28 χιλιάδες τόνους).
  
 
Οι τιμές
 
Όπως και τις άλλες χρονιές, υψηλότερες τιμές πληρώνεται ο παραγωγός στα Δωδεκάνησα, καθώς εκεί και οι κτηνοτρόφοι είναι ελάχιστοι και το γάλα προφανώς δυσεύρετο. Έτσι εδώ η μέση τιμή στο πρόβειο αγγίζει το 1,09 ευρώ το κιλό και στο γίδινο τα 66 λεπτά του ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη περιοχή οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι μόλις 15, με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ.
 
 
Αλέξανδρος Μπίκας
 


πηγή: http://www.paseges.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου