Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Δωδεκάνησα. Έλεγχος στην ανεξέλεγκτη συλλογή αρωματικών & φαρμακευτικών βοτάνων

salvia fruticosa 04
     
 
Η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου εξέδωσε την αριθμ. 1/2013 Δασική Αστυνομική – Ρυθμιστική Διάταξη Δευτερευουσών Καρπώσεων με σκοπό:
  1. τον έλεγχο και την προστασία ορισμένων φαρμακευτικών – αρωματικών φυτών, θάμνων, φρυγάνων, ποών, φυτοχώματος, καρπών και μυκήτων, λόγω αυξημένης εμπορευματοποίησης και κινδύνου ανεξέλεγκτης συλλογής και εξαφάνισης αυτών.
  2. την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αύξηση της συμβολής των μελισσοτροφικών ειδών στη παραγωγή μελιού
  3. να παράσχει την δυνατότητα στους κατοίκους της Δωδεκανήσου να συλλέγουν με διαφανείς και νόμιμους τρόπους δασικά προϊόντα για οικιακή χρήση
 
Σύμφωνα με την σχετική Δ.Α.Δ., επιτρέπεται για κάλυψη των ατομικών αναγκών, η συλλογή μετά την εποχή της ανθοφορίας, με κοπή του στελέχους (απαγορευμένης αυστηρά της εκρίζωσης) των ειδών που συλλέγουν κατά κύριο λόγο οι ντόπιοι κάτοικοι για προσωπική χρήση και τα οποία δεν προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις ή την Εθνική Νομοθεσία, όπως, Ρίγανη, Φασκόμηλο ή Αλιφασκιά, Θρούμπι, Θυμάρι, Μέντα, Ασφάκα ή Παπουλιά. Καθώς και των ειδών Κάππαρη και  Κρίταμο κατά το κατάλληλο, ανά είδος, στάδιο συλλογής. Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής των παραπάνω ειδών ανέρχεται μέχρι του ποσού του μισού (½) κιλού κατ΄ άτομο την ημέρα.
 
Για εμπορική χρήση επιτρέπεται η συλλογή και η μεταφορά των παραπάνω ειδών μόνο μετά από έγγραφη άδεια της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου. Επίσης, επιτρέπεται καθ΄ όλο το έτος, η συλλογή μανιταριών (μυκήτων), μέχρι του ποσού των δυο (2) κιλών κατ΄ άτομο και ανά ημέρα και μόνο με κοπή του υπέργειου τμήματος του μανιταριού. Η συλλογή ποσότητας μεγαλύτερης των δυο (2) κιλών επιτρέπεται μετά από έγγραφη άδεια.
Επιτρέπεται καθ΄ όλο το έτος η συλλογή άγριων εδώδιμων καρπών ή καρπών για φαρμακευτική χρήση, απαγορευμένης της κλάδευσης των θάμνων και δένδρων, μέχρι του ποσού των δύο (2) κιλών κατ΄ άτομο και ημέρα. Η συλλογή ποσότητας μεγαλύτερης των δυο (2) κιλών επιτρέπεται μετά από έγγραφη άδεια.
 
Η απόληψη και μεταφορά φυτοχώματος (φυλλόχωμα), από δημόσια και ιδιωτικά δάση και δασικές εν γένει εκτάσεις, επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου.
Για να αντιμετωπιστεί η αθρόα κατά τα τελευταία χρόνια συλλογή βολβών και ανθέων από σπάνια, ενδημικά και απειλούμενα είδη απαγορεύθηκε η εκρίζωση, η συλλογή ανθέων, βολβών ή η αποκοπή βλαστών, απο είδη της οικογένειας των Oρχεοειδών (Orchidaceae), της οικογένειας  των Κρινοειδών (Liliaceae) και της οικογενείας των Παιωνιιδών (Paeoniaceae).


Σχετικό αρχείο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου