Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Βέροια. Η ανάγκη αναβάθμισης της περιοχής της Μπαρμπούτας και του Τριποτάμου


του  Γιάννη  Μεν.. Παπαγιάννη
 
 
Ένα από τα ωραιότερα σημεία της Βέροιας αποτελεί η «Μπαρμπούτα», η παλιά εβραϊκή συνοικία της πόλης. Χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια και εκεί συναντάμε την διατηρητέα Εβραϊκή Συναγωγή και τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, πλάι στον ποταμό Τριπόταμο.
Η περιοχή της Μπαρμπούτας αποτελεί έναν χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Η βλάστηση στο σημείο είναι εξαιρετικά πλούσια και σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά του ποταμού Τριποτάμου προσφέρουν ένα   όμορφο και ιδανικό για χαλάρωση τοπίο. Είναι κατάλληλος προορισμός για όλο το χρόνο, ιδίως όμως για το καλοκαίρι. Η δροσιά που μπορεί αν απολαύσει ο δημότης και ο επισκέπτης κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα του χώρου, μαζί με το πλούσιο οικοσύστημά του.
 
Λόγω της φυσικής της ομορφιάς αλλά και της μικρής της απόστασης από το κέντρο της Βέροιας, είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί σωστά. Ο χώρος πρέπει να καταστεί φιλόξενος προς τους δημότες και τους επισκέπτες. Θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής, όπως καφετέριες και εστιατόρια. Η ανάπλαση των περιοχών σε σημεία περιπάτων θα επιτρέψει σε όσους θέλουν να έχουν άμεση επαφή με τη φύση να το πετύχουν στο κέντρο της πόλης, όπου μάλιστα οι οικογένειες θα επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν.
Ο ποταμός δύναται να εμπλουτίζεται, επίσης, συστηματικά με γόνους ψαριών. Τούτο θα πραγματοποιείται μετά από μελέτη ειδικών, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η βιοποικιλλότητα της περιοχής. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα σε συμπολίτες μας να επιδίδονται και στο ψάρεμα, ως ενίσχυση της διατροφικής τους βάσης και ως αναψυχή.
Παρόμοιοι χώροι αναψυχής και εστίασης μπορούν να δημιουργηθούν και στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ της οδού Χάβρας, της Γέφυρας Καραχμέτ και του Προμηθέα.
Η Μπαρμπούτα και ο ποταμός Τριπόταμος, με κατάλληλη αξιοποίηση και ανάπτυξη, θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες και για τους ίδιους του δημότες του Δήμου Βέροιας.
 

πηγή: http://veriotis-veria.blogspot.gr/ , http://www.dr-papagiannis.gr/ , giannispapagiannis.blogspot.gr/ , www.facebook.com/G.M.Papagiannis?fref=ts
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου