Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Το κλοφέν, ή διαφορετικά PCB’S στους μετασχημστιστές της ΔΕΗ κ.α., είναι τοξική ουσία μη πτητική



Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο "Δράση" που εκδίδει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας: "Το κλοφέν, ή διαφορετικά PCB’S, είναι μία τοξική ουσία μη πτητική, που δεν εξατμίζεται και δεν εξαερώνεται γρήγορα, δηλαδή, και έτσι συγκεντρώνεται σε ιζήματα και διεισδύει στην τροφική αλυσίδα.

Το 1977 απαγορεύθηκε η παραγωγή του σε ΗΠΑ και Βρετανία, όμως ποσότητες αυτής διαρρέουν και σήμερα στο περιβάλλον από την εξάτμιση και την καύση επικίνδυνων απορριμμάτων στις...
χωματερές. Η απορρόφησή του από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται μέσω της πέψης, του δέρματος και της εισπνοής.
Οι συνέπειές του στο οικοσύστημα και στον άνθρωπο είναι μείωση της φωτοσύνθεσης στο φυτοπλαγκτόν, αυξημένη θνησιμότητα σε ανώτερους θαλάσσιους οργανισμούς, στειρότητα σε θαλάσσιους και χερσαίους οργανισμούς, δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, καρκίνο του μαστού και προβλήματα ανάπτυξης σε παιδιά

Συνολικά εκτιμάται ότι 370.000 τόνοι PCB’S έχουν διαρρεύσει στο περιβάλλον.
Ζητούμενο η αποτελεσματική διαχείριση και στην ελληνική επικράτεια".

 Χαρακτηριστικό είναι ότι η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ σε άρθρο της, τον προηγούμενο Ιούνιο, έκανε λόγω για Χιλιάδες "βόμβες" κλοφέν που απειλούν την Ελλάδα, όπου εκτός από τους υποσταθμούς της ΔΕΗ υπάρχουν επικίνδυνοι μετασχηματιστές  σε 7.500 υπόγεια δημόσιων κτιρίων και νοσοκομείων αλλά και σε ιδιωτικά ακίνητα, επιχειρήσεις και εργοστάσια.
 

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχει απαγορευθεί από το 1990 η αγορά και χρήση νέων συσκευών που περιέχουν κλοφέν, ενώ για τις ήδη υπάρχουσες συσκευές προβλέπεται η καταστροφή τους, μετά το τέλος της ωφέλιμης περιόδου τους.
Δεδομένης της επικινδυνότητας της ουσίας, κρίνεται απαραίτητη η καταγραφή όλων των συσκευών που περιέχουν κλοφέν και "φιλοξενούνται" σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.


Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας


 πηγή: http://newspressagrinio.blogspot.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου