του Βαγγέλη Μητράκου
Ο άνθρωπος των πόλεων, σήμερα, έχει απόλυτη ανάγκη να ζει σε ανθρώπινες συνθήκες, δηλαδή σε φυσικό περιβάλλον, κάτι που του έχει στερήσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.
Την κορυφαία αυτή αναγκαιότητα έχουν κατανοήσει κι ενστερνιστεί πολλές δημοτικές αρχές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση θεσμών και δράσεων με μοναδικό στόχο την προστασία, την ανάδειξη, τον εμπλουτισμό και την ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου και δημοτικού πρασίνου.
Στην Καρδίτσα, μεταξύ πολλών άλλων δήμων, έχει ιδρυθεί από τη δημοτική αρχή «Υπηρεσία Πρασίνου», η οποία (εκτός των άλλων) πρόσφατα συνέταξε κι έφερε προς συζήτηση κι έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο «ΧΑΡΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» που είναι πλέον σε ισχύ.
Η «ΧΑΡΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» του δήμου Καρδίτσας ισχύει για τους δημόσιους και δημοτικούς χώρους πρασίνου και περιλαμβάνει τα μέτρα προστασίας τους, τους κανόνες χρήσης, τις επιτρεπτές ή μη ενέργειες εντός των ορίων τους, τους περιορισμούς στη χρήση τους, τη διάταξη για το οικολογικό αντιστάθμισμα και τις κυρώσεις για απαγορευμένες ενέργειες σε αυτούς.
Κάτω απ’ αυτό το θεσμικό πλαίσιο και με το έμπρακτο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, η Καρδίτσα έχει πετύχει έναν υψηλό βαθμό προστασίας και ανάπτυξης του πρασίνου και του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στην πόλη, γεγονός που έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όλη τοπική ανάπτυξη.
Στο δήμο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης, επίσης, η δημοτική αρχή, ήδη από το 1983, έχει θεσμοθετήσει ‘Ειδική Υπηρεσία Πρασίνου» η οποία ασχολείται με τη δημιουργία και συντήρηση πάρκων, νησίδων, δενδροστοιχιών και άλλων χώρων πρασίνου σε σχολεία, δημόσια κτίρια, παιδικές χαρές και πλατείες. Η υπηρεσία αυτή έχει πραγματοποιήσει αναλυτική και λεπτομερή χαρτογράφηση του πρασίνου του δήμου, βάσει της οποίας κάνει τις ιεραρχήσεις και προβαίνει στον προγραμματισμό των αναγκαίων έργων και παρεμβάσεων στο χώρο του πρασίνου και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος.
Το τμήμα πρασίνου του δήμου Παύλου Μελά διαθέτει 3 γεωπόνους, 1 δασολόγο, 3 τεχνολόγους γεωπόνους, 6 τεχνίτες – ανθοκηπουρούς, 9 εργάτες πρασίνου, 8 ΑΜΕΑ αορίστου χρόνου, 1 γεωπόνο αρχιτέκτονα τοπίου και εποχιακούς εργάτες κατά διαστήματα.
Αυτά που έχουν κατορθώσει πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα σχετικά με το «πράσινο» αποτελούν υπόδειγμα και πρότυπο για μιαν ανάλογη πολιτική από την πλευρά του δήμου Σπάρτης, στον οποίο η υπόθεση «πράσινο» δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής.
Ο Λόφος, οι Πλατείες, τα Πάρκα ΟΤΕ, Μουσείου κι Ευαγγελιστρίας, οι νησίδες, τα πεζοδρόμια, οι χώροι των παιδικών χαρών, οι σχολικοί χώροι, οι ακάλυπτοι χώροι των οικοδομικών τετραγώνων και των οικοπέδων, οι όχθες του Ευρώτα, της Μαγουλίτσας και των άλλων παραποτάμων, κλπ, κλπ, μπορούν να γίνουν πνεύμονες της πόλης, εστίες για την αισθητική αναβάθμισή της και μοχλοί για την τουριστική της ανάπτυξη.
Σε καιρούς που το περιβάλλον καταστρέφεται και οι πόλεις γίνονται απάνθρωπες κι αποκρουστικές, η δημοτική αρχή της Σπάρτης οφείλει να αποκτήσει, κι αυτή, ένα όραμα για το «πράσινο» της πόλης, να θεσμοθετήσει και να στελεχώσει τις αναγκαίες υπηρεσίες και τα θεσμικά όργανα και να διαμορφώσει μια στρατηγική υλοποίησής.
Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε η Σπάρτη δε θα χρειάζεται φαραωνικού τύπου μελέτες και παρεμβάσεις σαν αυτήν της μελέτης ανάπλασης Λυκούργου – Παλαιολόγου που δεν είχε καμιά τύχη και τα αντίστοιχα χρήματα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε πραγματικές ανάγκες της πόλης και των δημοτών, ιδιαίτερα στην προστασία, στη συντήρηση, στον εξωραϊσμό και στην ανάπτυξη του πρασίνου, που θα συντελέσει με τη σειρά του στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατοίκων, στη βελτίωση του μικροκλίματος, στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης και στον εμπλουτισμό του οξυγόνου.
«Όλα η ψυχή μου τα ζητά
πράσινα να ’ναι πράσινα
τον άνεμο τη φυλλωσιά
τ’ άλογο πάνω στα βουνά
τη βάρκα μες στη θάλασσα.»
Οδυσσέας Ελύτης: «Υπνοβατικό τραγούδι»
πηγή: http://www.notospress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου