Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Αστικό περιβάλλον - Κύπρος. Εγκαινιάστηκε η κεντρική πλατεία της Έμπας στην Πάφο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


 


Τα εγκαίνια της κεντρικής πλατείας της Έμπας τέλεσε σήμερα μετά το πέρας του Εθνικού Μνημοσύνου των Ηρώων της κοινότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η εκδήλωση της τέλεσης των εγκαινίων ξεκίνησε με αγιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Έμπας Αντωνάκης Νικηφόρου χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό δίδοντας, όπως είπε, μια ξεχωριστή όψη στην κοινότητα.

Με τον εξωραϊσμό των χώρων γύρω από τη Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας Χρυσελαιούσης, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και την Εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα, την αναστύλωση του συντηρημένου ελαιόμυλου, μιας βρύσης καθώς και όλου του παραδοσιακού πυρήνα με το νέο μνημείο των ηρώων της κοινότητας αναδεικνύεται, όπως είπε, η εθνική, η θρησκευτική και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Ο κ. Νικηφόρου αναφερόμενος στο έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα είπε πως ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις, αρχικά το 2003 με την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης σε χώρο δίπλα από την κεντρική πλατεία. Η δεύτερη φάση, συνέχισε, στις αρχές του 2005 περιλάμβανε το χώρο γύρω από την εκκλησία της Παναγίας Χρυσελαιούσης, και η τρίτη φάση ξεκίνησε κατά το τέλος του 2009 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2012 με τον εξωραϊσμό του χώρου γύρω από την εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα, του πλατειακού χώρου, την φιλοτέχνιση του μνημείου των ηρώων αλλά και την κατασκευή ενός ακόμη χώρου στάθμευσης στην δυτική πλευρά της εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Έμπας, η ολοκλήρωση του έργου στοίχισε 1,6 εκατομμύριο ευρώ. Το όλο έργο κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση κατά 70% από κυβερνητικά κονδύλια και 30% από το ταμείο του Κοινοτικού Συμβουλίου.



πηγή: http://filoksenos.blogspot.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου