Τρίτη 28 Μαΐου 2013

To "success story" σε ένα χωριό των Χανίων

 
 
To Σε ένα χωριό του Αποκόρωνα στα Χανιά ξετυλίγεται ένα πραγματικό "success story" που ταξιδεύει μέσω ipad και tablet σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που καταφθάνουν στη Κρήτη.
 
Στον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρσμό του Γαβαλοχωρίου, όπου κάθε Παρασκευή καταφτάνουν εκατοντάδες επισκέπτες του κρουαζιερόπλοιου Νavigator of the Seas, στήνεται ένα πραγματικό πανηγύρι με επίκεντρο την κρητική παράδοση και τα προϊόντα της.

Τους τουρίστες υποδέχεται μεταξύ άλλων και η Ζαμπία, μια γυναίκα που εδώ και περίπου 70 χρόνια, από τότε που ήταν 7 χρόνων πλέκει το κοπανέλι δημιουργώντας εκπληκτικά εργόχειρα που εντυπωσιάζουν τους ξένους.

Στα ξυλάκια της εκτός από τις λεπτές κλωστές κρέμεται μέρος από την παράδοση των κρητικών που έμαθαν να επιβιώνουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Μετά την κατοχή και μέχρι και τη δεκαετία του 70 το κοπανέλι ήταν περιζήτητο και έμποροι έρχονταν εδώ ακόμα και από την Αθήνα για να αγοράσουν από τις γυναίκες του χωριού τα ακριβά πλεκτά.
 
Τα περίτεχνα σχέδια του προίκισαν κοπέλες και βοήθησαν τον οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελώντας σημαντικό έσοδο και βασικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας. Πλέον το κοπανέλι αποτελεί την τουριστική ατραξιόν του χωριού και εκατοντάδες επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στο λιμάνι της Σούδας έρχονται να δουν από κοντά αλλά και να αγοράσουν τα μοναδικά εργόχειρα.

Οι επισκέπτες, έχοντας μαζί τους από σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές μέχρι tablets και ipad, γίνονται τελάληδες μιας παράδοσης που ταξιδεύει μέσα από την τεχνολογία σε όλο τον κόσμο.

Όπως ο Joseph, τουρίστας από την Αμερική ο οποίος κατέγραψε την Ζαμπία με το ipad του για να το δείξει όπως λέει στους συμπατριώτες του όταν θα επιστρέψει στην πατρίδα του. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο. Είναι εκπληκτικό, η ακρίβεια της δουλειάς, οι ικανότητες που απαιτούνται είναι πραγματικά εντυπωσιακό». Ο Joseph βλέπει στο ipad αν όλα καταγράφησαν καλώς. «Βλέπουμε τόσα πολλά στο ταξίδι μας και θέλω να το θυμάμαι όταν επιστρέψω στην Αμερική. Θα είναι μια ωραία ανάμνηση»

Το χωριό είναι πολύ όμορφο λέει ο Joseph. Αυτό που του έκανε εντύπωση είναι παλιά κτίσματα. Είναι σημαντικό λέει ότι πολλά έχουν διατηρηθεί παραδοσιακά όπως ήταν και δεν έχουν καταστραφεί αλλά αυτό που θεωρεί το πιο εντυπωσιακό φεύγοντας από το χωριό είναι η "κυρία με τα πλεκτά".

Αυτό όμως που δεν ξέρει ο Joseph και ευτυχώς δεν μιλάει ελληνικά για να καταλάβει το παράπονο της Ζαμπίας όταν λέει ότι η τέχνη αυτή σιγοπεθαίνει αφού οι νέες οι κοπέλες δεν μαθαίνουν πια την περίπλοκη πλέξη, ενώ οι έμποροι δεν αγοράζουν πλεκτά γιατί είναι ακριβά.

Το 70 θυμάται η Ζαμπία, ένα κανονικό καρέ όπως ονομάζεται πωλούνταν για 300 δρχ ενώ τώρα η αξία του υπολογίζεται σε 1000 με 1200 ευρώ. Για να φτιαχτεί οι γυναίκες έπλεκαν μέρα νύχτα για περίπου ένα μήνα.

Οι τουρίστες φτάνοντας στο Γαβαλοχώρι με συνήθως 7-8 πούλμαν, από το κρουαζιερόπλοιο Navigator of the Seas, έχουν ενημερωθεί από τις ξεναγούς ότι θα γνωρίσουν ένα παραδοσιακό χωριό της Κρήτης, με πετρόκτιστα σπίτια. Αυτό που τους κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αναφέρει η ξεναγός κ. Ειρήνη Αθανασίου είναι η ηρεμία που έχουν οι άνθρωποι όπως και το κοπανέλι καθώς είναι κάτι που δεν το έχουν ξαναδεί πουθενά.

Οι τουρίστες αγοράζουν από σαπούνι φτιαγμένο από ελαιόλαδο μέχρι εργόχειρα και ροφήματα.

Στο Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γαβαλοχωρίου οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγοράσουν διάφορα κρητικά προίόντα από ροφήματα και γλυκά μέχρι διαφόρων λογιών κεντήματα.
 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου