Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Θεσσαλονίκη. Διημερίδα με επίκεντρο τη διαχείριση του νερού

 
 
 
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Δίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ και η Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος ΧΑΙΝΡΙΧ ΜΠΕΛ στην Ελλάδα διοργανώνουν διημερίδα στις  23& 24 Μαΐου 2013 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ.




Η διημερίδα της Θεσσαλονίκης έχει ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης του νερού, καθώς και τη μεταφορά διαθέσιμης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας διαχείρισης, με έμφαση σε θέματα εξοικονόμησης και αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών νερού (επαναχρησιμοποίησης, συλλογής βρόχινου νερού, κ.λπ.). Ειδικότερα, θα συζητηθούν τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που προέκυψαν από την επεξεργασία ερωτηματολόγιων που συμπλήρωσαν Ελληνικές ΔΕΥΑ, αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενώ θα καταγραφούν τα καταρχήν βέλτιστα και υλοποιήσιμα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, αξιοποιώντας και την εμπειρία των Γερμανικών φορέων. Ανάμεσα σε άλλα, θα τεθούν προς συζήτηση οι πολιτικές διαχείρισης του νερού (δημόσιος – ιδιωτικός χαρακτήρας, η τιμολόγηση ως εργαλείο διαχείρισης, η διαχείριση της ζήτησης, το μη τιμολογούμενο νερό), η αξιοποίηση μη συμβατικών υδατικών πόρων, η διασύνδεση του νερού με την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και προτάσεις διαμόρφωσης υδατικής συνείδησης στους πολίτες. 

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί να  συμμετάσχουν εκπρόσωποι Δήμων και ΔΕΥΑ, πανεπιστημιακοί και  ερευνητές, καθώς και εκπρόσωποι Γερμανικών φορέων που έχουν εξειδίκευση και εμπειρία στα επιμέρους θέματα της πρωτοβουλίας.



Η  ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ αποτελεί απότοκο των συμπερασμάτων της έρευνας Απο-Τιμώντας το Νερό που διεξήγαγε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS το 2012 με άξονα την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης- εκπαίδευσης- ευαισθητοποίησης των πολιτών και των δήμων, τόσο σε επίπεδο εξοικονόμησης των διαθέσιμων υδατικών πόρων όσο και γενικότερα σε επίπεδο βιώσιμης διαχείρισης του αστικού νερού. Περιλαμβάνει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων – ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών εμπειρογνώμων σε θέματα πολιτικής και τεχνογνωσίας διαχείρισης υδατικών πόρων σε ό,τι αφορά τις πηγές, τους τρόπους επεξεργασίας και την κατανάλωση, τη δημιουργία οδηγού καλών πρακτικών για τους δήμους και τους πολίτες, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
 
 
 
πηγή: http://medsos.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου