Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κάμπιες τρώνε τα δάση της Λαμίας.

        
Κάμπιες τρώνε τα δάση της Λαμίας.

 
 
Στο ΕΘΙΑΓΕ απευθύνθηκαν οι δασικές υπηρεσίες της Φθιώτιδας για τρόπο αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού του εντόμου Limandria dispar που έχει καταστρέψει μεγάλες δασικές εκτάσεις.
 
Tις τελευταίες μέρες οι κάμπιες καταβρόχθισαν ότι πράσινο υπήρχε σε εκτάσεις από πουρνάρια νότια της  Λαμίας και προχωρούν στα πιο ορεινά χωρίς να ξέρει κάποιος που θα σταματήσουν. Η προσβληθείσα περιοχή εκτείνεται από τους πρόποδες του Καλλιδρόμου, την Ηράκλεια ως το Φρατζή και πιο ορεινά στα διαμερίσματα του πρώην δήμου Γοργοποτάμου, Κουμαρίτσι, Σκαμνό και Ελευθεροχώρι.
 
Το έντομο ενδημεί στα δάση πουρναριών και βρίσκει ευκαιρία ανάπτυξης όταν καταστρέφεται η ζωική αλυσίδα, όπως εξήγησε μιλώντας στον FM-1 από το Δασαρχείο Λαμίας η δασολόγος Ζωή Γεωργούση. Ίσως όπως είπε χαρακτηριστικά για κάποιο λόγο εξαφανίστηκαν τα μυρμήγκια που καταστρέφουν το έντομο πριν πολλαπλασιαστεί και γιαυτό φέτος η έκταση του φαινομένου πήρε μεγάλες διαστάσεις.
 
Τις επόμενες μέρες αναμένεται κλιμάκιο του ΕΘΙΑΓΕ να βρεθεί στην περιοχή για αυτοψία, μέχρι τότε όμως ο εντομολόγος ερευνητής του ιδρύματος Dr. Πάνος Πετράκης έστειλε στο Δασαρχείο τις πρώτες οδηγίες που μπορούν να ακολουθήσουν οι κάτοικοι των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και κυρίως οι κτηνοτρόφοι.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου