Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Μαγνησία. Πανελλαδική Απογραφή Πελεκάνων 2013 από το Φορέα Διαχείριση Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας

 
 

Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου συνέδραμε στην πρώτη Πανελλαδική Απογραφή Πελεκάνων 2013 η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28/4/2013. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής συνεργάστηκε με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), υπεύθυνο φορέα για τις καταμετρήσεις στη χώρα μας.
Το Σάββατο 28 Απριλίου ο Φορέας Διαχείρισης παρείχε τον εξοπλισμό παρακολούθησης που διαθέτει (κιάλια, τηλεσκόπια, φωτογραφικές μηχανές), ένα όχημα καθώς και 3 άτομα από το προσωπικό του, τους Μιχαλάκη, Χαμόγλου και Χατζηγούλα. Το προσωπικό του ΦΔ συνεργάστηκε με τους εθελοντές της ΕΟΕ, κ.κ. Πάνο Κορδοπάτη και Σταύρο Πολύμερο πραγματοποιώντας την καταμέτρηση από τις 4 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ στο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής της Λίμνης Κάρλας.

Η λέξη πελεκάνος, προέρχεται από την ελληνική λέξη πέλεκυς «τσεκούρι», είναι ένα μεγάλο υδρόβιο πουλί με τη χαρακτηριστική μεγάλη θήκη στο λαιμό. Χωρίζονται σε οκτώ είδη, με κατανομή σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική, συνήθως σε περιοχές με θερμό κλίμα. Το μικρότερο είδος είναι ο καφέ πελεκάνος (Pelecanus occidentalis) ενώ το μεγαλύτερο είναι ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), με βάρος έως 15 κιλά και μήκος 183 εκατοστά και μέγιστο άνοιγμα φτερών 3 μέτρα. Στην προστατευόμενη περιοχή Κα.Μα.Κε.Βε. άτομα αργυροπελεκάνου απαντώνται την περιοχή GR 1430007 «Περιοχή ταμιευτήρων πρώην Λιμν. Κάρλας». Μέσα από την καταμέτρηση αποδείχθηκε ότι ο ταμιευτήρας της Κάρλας φιλοξενεί περίπου 140 άτομα αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) αναδεικνύοντάς τον ως χώρο εξέχουσας σημασίας για την ορνιθοπανίδα σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας.

 
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική ενημέρωση από το προσωπικό του ΦΔ σε 21 μαθητές της Α Τάξης του Γενικού Λυκείου Καλλιθέας με τη συνοδεία δύο καθηγητών τους. Μοιράστηκαν αντικείμενα (καπελάκια) προβολής της Π.Π. και προώθησης του έργου του ΦΔ. Το προσωπικό του ΦΔ ανέλαβε την ενημέρωση των μαθητών και των καθηγητών για τα σπάνια, απειλούμενα και προστατευμένα είδη πανίδας και χλωρίδας της Π.Π. Με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού παρακολούθησης (κιάλια - τηλεσκόπια) και την καθοδήγηση του κ. Μιχαλάκη, όλοι οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τα διάφορα είδη πουλιών που υπάρχουν την περίοδο αυτή στη Λίμνη Κάρλα. Επίσης επισκέφτηκαν τη θέση θέας που βρίσκεται στη διαδρομή «Κανάλια –  Κεραμίδι» η οποία προσφέρει πανοραμική θέα στη Λίμνη και αναπτύχθηκε συζήτηση μεταξύ του προσωπικού του ΦΔ και των μαθητών για τις τουριστικές δυνατότητες και δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή.
Η περιβαλλοντική ενημέρωση ολοκληρώθηκε με τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου του Φορέα Διαχείρισης με χρήσιμες πληροφορίες για την προστατευόμενη περιοχή αλλά και ειδικό ενημερωτικό υλικό για το κιρκινέζι (Falcon naumanni) ως εταίρος του Προγράμματος LIFE.

 
Για τον Φορέα Διαχείρισης
Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.
Χαμόγλου Μαρία

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου