Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ιωάννινα - Οξυά. Η ομορφιά του απέριττου

 
 
OKSIAΗ Οξυά, γεωγραφικά βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ν. Ιωαννίνων. Απέχει 100 περίπου χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και 40 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα. Αναπτυγμένη σε υψόμετρο 1.050 μέτρων του Γράμμου, στην πλαγιά που αρχίζει από τον «Κρέτσο» δίπλα στο Σαραντάπορο και φτάνει μέχρι το ύψωμα «Αμάραντο» η Οξυά προσκαλεί τον επισκέπτη της να ξαποστάσει στην πλατεία του χωριού κάτω από τα δύο της αιωνόβια πλατάνια, ολοζώντανη και φωτεινή όλες τις εποχές του χρόνου.
Συνορεύει Β.Α. με τα χωριά Αετομιλίτσα (Ντέντσκο) και Λυκόραχη (Λούπσκο) και Ν.Δ. με τα χωριά Πυρσόγιαννη και Β.Δ. με τα χωριά Γοργοπόταμο (Τούρνοβο) και Πληκάτι (Πληκάδες). Απελευθερώθηκε, όπως και η υπόλοιπη Ήπειρος το 1913.
 
Η Οξυά είναι ένα παλιό μαστοροχώρι. Η παλιά της ονομασία ήταν Σέλτση. Οι Σελτιώτες, λοιπόν, μαστόροι και μαραγκοί ταξίδεψαν στη Θεσπρωτία, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Πάτρα και στην Αθήνα, στην Αλβανία, την Περσία, τη Γαλλία, την Αμερική, την Αβησσυνία και το Χαρτούμ. Η πολυάριθμη παροικία του Σουδάν πρωτοστάτησε το 1907 στην ίδρυση του συλλόγου «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης Σέλτσης της Ηπείρου, ο Άγιος Νικόλαος», ο οποίος έφτιαξε ξενώνα, υδροδότησε το χωριό και έχτισε το σχολείο.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι το αρχαιότερο από τα χρονολογημένα μνημεία του χωριού. Χτίστηκε το 1857 από ντόπιους μαστόρους που σκάλισαν και τα λιθανάγλυφα της εισόδου. Αξίζει ακόμη να απολαύσετε τη θέα από την Αγία Τριάδα, καθώς μπροστά συναντώνται δύο ποτάμια, ο Σαραντάπορος και ο Βουρμπιανίτικος και στο βάθος βλέπεις τις γυμνές βουνοκορφές της Γκαμήλας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Οξυά βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα. Πιο συγκεκριμένα, στη θέση «Κυρ' τα Σιάδια» διαπιστώθηκε η εγκατάσταση δωρικών φύλων, όπως έδειξαν τα περισυλλεγέντα όστρακα χειροποίητων γεωμετρικών αγγείων του 9ο αιώνα π.Χ..
 
 
 
πηγή: http://www.epiruspost.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου